Първоначалната вътрешна проверка приключи. Установихме четири лица, пряко замесени в

...
Първоначалната вътрешна проверка приключи. Установихме четири лица, пряко замесени в
Коментари Харесай

Директорът на СДВР обяви уволнения за така нареченото полицейско насилие на протеста срещу БФС

„ Първоначалната вътрешна инспекция завърши. Установихме четири лица, директно забъркани в по този начин нареченото от вас полицейско принуждение ". Въпросните униформени са дисциплинарно уволнени - " за уронване на престижа и потребление на несъразмерна мощ при задържане на разположение “. Това сподели тази заран в ефира на NOVA шефът на Столична дирекция на вътрешните работи основен комисар Любомир Николов.

„ Така нареченото полицейски принуждение “ се случи по време на невижданата проява против управлението на БФС на 16 ноември предходната година. Непосредствено след края на митинга в обществените медии започнаха да се популяризират видеа, които демонстрират голям брой случаи на полицейско принуждение и превишаване на правата от органите на реда.

Един от най-скандалните случаи беше този на. Според свидетелските показания на младата жена ритниците са били последвани от грозна психическа офанзива и още повече закани в ареста - без да последва нито разпит, нито друго процесуално деяние.

От думите на Николов излиза наяве, че други девет чиновници са осъдени с „ тежко дисциплинарно наказване “ – неодобрение за период от една година. Сред тях има и полицейски ръководители, които „ най-вероятно няма да продължат да работят в структурите на Столична дирекция на вътрешните работи “.

По време на митингите против БФС очевидно имаше десетки полицейски чиновници, които, в прорез с разпоредбите на Министерство на вътрешните работи, са били без идентификационни номера на забележими места. Съгласно разпоредбите за работа чиновниците би трябвало да носят сходни забележими номера, в това число и когато са със особено съоръжение като бронежилетки, тактически елеци и противоударни жилетки.

Според Николов глобените чиновници са всички, разрешили си да извършат полицейски произвол на митинга, като се базира на фрагменти от видеонаблюдението в столицата, както и от фрагменти на камери, носени от част от чиновниците.

„ Говорих по настрана с всеки един от тях. В един миг са прегоряли, подвели са се от страстта на хората против тях, на бурните дейности по отношение на тях. В един миг са отключили някаква експанзия, която занапред ще изследваме “, по този начин шефът разяснява държанието на служители на реда в деня на демонстрациите.

Обяснението на Николов за какво униформените не са носили боди камери като част от оборудването си е, че устройствата са елементарно чуплива движимост.

„ Не е имало сложени боди камери на митинга, тъй като е преценено, че тези камери, които се закрепват по-скоро за ревера на служителя, ще станат лесна чупеща се движимост при сблъскване с тъпла и откриваме страхотна липса на боди камери, откакто сме влезнали в подобен спор с протестиращи “, сподели той. И добави, че въпреки всичко " носенето им става наложително за всеки чиновник на улицата ".

Всъщност боди камерите са значими точно по време на толкоз съществени конфликти, с предпоставки за ескалация на напрежението.

Коментарите на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи идват и на фона на други случаи за несъразмерна приложимост на мощ от служители на реда. В последния ден на миналага година в Стара Загора Пламен Пенев - някогашен първенец по битка, умря по време на арест. Прокуратурата се намеси в тази ситуация, като данните все още са, че гибелта е настъпила в резултат на задушаване при задържането на мъжа. Стигна се от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, а следствието продължава.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР