Първокласниците от Основно училище Димитър Благоев“ във Велико Търново ходят

...
Първокласниците от Основно училище Димитър Благоев“ във Велико Търново ходят
Коментари Харесай

Първокласниците от Основно училище Димитър Благоев“ във Велико Търново ходят в клас без да носят раници



Първокласниците от Основно учебно заведение „ Димитър Благоев “ във Велико Търново вървят в клас без да носят на гърба си тежките раници. Тетрадките, учебниците и помагалата остават в класната стая. От три години в учебното заведение е въведен и новаторски способ за проучване на математика. С нагледни способи и способите на драматургията учениците усвояват тънкостите на алгебрата и геометрията.

Във Велико Търново посоките са нагоре и надолу като нанагорнището по стръмните сокаци на остарялата столица е повече. Основно учебно заведение „ Димитър Благоев “ е на един от стръмните баири, които не са лесни за превъзмогване даже за възрастните, да не приказваме за дребните първокласници, които би трябвало да се катерят по тях, носейки на гърбовете си тежките раници. За да не се случва това, учители и родители взеха общото решение раниците да остават в красната стая, споделя шефът на учебно заведение „ Димитър Благоев “ Надя Владимирова :

В една ученическа раница може да се откри всичко - от учебници, образователни пособия, моливници, комплектът за спорт, храна и какво ли още не. Активна роля в олекотяване на ученическата раница има фамилията. Разполагаме с задоволителен брой шкафчета за всяко дете и всяко дете има опция да си остави раницата или част от учебниците и образователните пособия в учебно заведение. Това е със единодушието на родителите. Има и разновидности, в които, в случай че дете отсъства дълго време, родителите идват в учебно заведение и си вземат част от учебниците и помагалата.

Тежките раници в клас оставят освен първолаците, само че и учениците до четвърти клас в Основно учебно заведение „ Димитър Благоев “ във Велико Търново. Родителите на някои от децата упорстват раниците да се носят у дома, само че най-малките са удовлетворени, че товарът на гърба им го няма. 

Не единствено неносенето на раниците е новаторско във великотърновското учебно заведение „ Димитър Благоев “. От три години в него се преподава математика по ексцентричната и доста занимателна канадска методика „ Джъмп мат “. Учебното заведение приема да работи по нея, с цел да бъде точната просвета занимателна за децата. Това е най-хубавият, неусетен и забавен метод дребните деца да научат математиката, без да ги е боязън от тази просвета, споделя директорката Надя Владимирова:

„ Джъмп мат “ не трансформира образователното наличие и структурата на урока по математика. Но трансформира стъпките, трансформира отношението на учителя към децата и предмета и надлежно отношението на учениците към учителя и към математиката.

То този способ се преподава математика не е единствено на първолаците. Той сполучливо се употребява и при проучването на алгебра и геометрия, а дробите, показани образно, се схващат по-добре от учениците, уверена е Цветелина Мирославова , учител по математика и осведомителни технологии от пети до седми клас. 

Целия репортаж  чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР