“Първо - връщането на малките ученици до 4-ти клас се

...
“Първо - връщането на малките ученици до 4-ти клас се
Коментари Харесай

Димитър Петров пред Фрог: Министър Кацаров носи пряка отговорност за провала с връщането на учениците в клас

“Първо - връщането на дребните възпитаници до 4-ти клас се забави към седмица, поради това, че на половина се провали първата процедура по доставка на проби. Второ - връщането в клас на огромните възпитаници се забави с повече от три седмици. Болно ми е, тъй като поехме корав ангажимент, че последното, които ще затворим, са учебните заведения. И то, в случай че се наложи, ще е за оптимално малко време. В момента това действително се провали и повода е в МЗ”, акцентира доктор Петров.

Той посочи: “Тестовете, или не трябваше да се потегля с този метод, или процедурата трябваше да се направи както би трябвало. Министърът не остави процедурата да се направи от упълномощените лица и звена, което са под контрола на зам.-министър Златанов, отговарящ за публичните поръчки. Вместо това упълномощи за всичко началника на кабинета си Лидия Чорбанова. Те двамата проведоха целия развой под техен надзор. Назначиха една комисия, която правеше това, което те двамата й споделяха. Не зная по каква причина Лидия Чорбанова се занимава с това, пък и не зная какъв брой схваща от тези неща?!”.

На въпрос къде са се оказали пробойните, доктор Димитър Петров изясни: “При първата процедура едната от фирите си достави правилно половината проби - те бяха 200 000. Другата, обаче изчезна, както се изрази министърът. Но тя не изчезна, задачата бе да се забави процеса. Тази компания не е изключително известна и не се е занимавала с такава активност. Забави се с сключване на контракта с няколко дни. След това след към една седмица ги достави. От нея тестванията започнаха да идват идната седмица -петък, събота. В сряда трябваше да са в учебните заведения. Т. е като се прави процедура, трябваше да е ясно, че до понеделник би трябвало да са складирани в базата в “Лозен”. Реално първата процедура се провали с недомислици в документите. Имам дълбоки подозрения, че това е компания, която е чакала да бъде определена, а по-късно са й трябвали 10-на дни, с цел да поръча тестванията и те да дойдат от Китай.

При втората процедура, откакто се направи втората процедура, по предписание на министъра, написаната в документите 0,5 % наказателна клауза при закъснение, беше изменена на 10 % дневно. Това отхвърли първите 5-6 компании, тъй като постоянно може да стане закъснение от 1-2 дни. Има превоз, минава се през митница и т. н. Някои приказват, че този % е комплициран, с цел да се отиде до компания, която е по-назад. Но тази процедура отново се провали значително.

След това се разгласи трета и четвърта процедура. На мен не ми е ясно за какво се разделя процедурата - това не е редно от всяка позиция. Трябваше да се направи естествена документи за 5 млн. проби и да се сключат контракти с толкоз компании, колкото имат въпросната наличност. Трябваше също по този начин да се направи естествен график на доставка, тъй като на нас не ни трябват всички проби на куп. Това можеше да се направи умерено от способени хора, които са наясно с процедурите. Така или другояче учениците се забавиха.

Образователният министър е безусловно прав. За ученическите проби още на петия ден сложих въпроса за какво Чорбанова се занимава с процедурата. И за какво втората компания, която не се е появила, не й се приключва контракта и да се извикат идващите. Даже заявих на министъра, че на тази компания няма да подпиша платежно разпореждане и да си го подписва той. Екипната работа бент я разбирам по малко по-различен начин”.

На въпрос за какво въпреки всичко се стигна до там, тоя да бъде махат от поста на зам.-министър, доктор Петров сподели: Честно казано съм пладнешки на министър Кацаров, тъй като, в случай че не е желал толкоз да работи с мен можеше да ме извика и да ми го каже очи в очи. Тук не става въпрос за спорове, а за чисто работен развой. Аз като съм станал зам.-министър, не съм дал заричане, че ще се съгласявам за всичко, което той каже. Вярно е, че крайните решения са на доктор Кацаров, само че това не значи, че би трябвало да съм склонен с всичко, като да вземем за пример сливането на Правителствена болница с педиатрията. Защото съгласно мен това може да докара до съсипването и на двете лечебни заведения. Да се твърди, че Стойчо Кацаров не знае нищо, а след това да разбирам, че махането ми е станало под негово давление, не е правилно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР