Първо в страната – няма какво да се заблуждаваме. На

...
Първо в страната – няма какво да се заблуждаваме. На
Коментари Харесай

Стига подлости: Наднича ли мафията зад опита да бъде превзета болница „Св. Йоан Рилски“?

Първо в страната – няма какво да се заблуждаваме. На фона на затънали в задължения и съмнителни покупко-продажби и дейности държавни и общински лечебни заведения.

 

Недоволството на доктор Дечев и на личния състав е против следващия вкус към болничното заведение. Дори никой да не изрича, е повече от ясно, че в края на мандата на служебното държавно управление някой е хвърлил око на печелившата болница. Това споделят пред Фрог нюз и членове на кабинета, и медици от болничното заведение.

Това към този момент се е случвало преди няколко години и хората имат горчив опит, когато от съвършено финансово положение болничното заведение се срутва поради неспособно ръководство, „ инсталирано “ от политически кръгове…

 

Здравният министър Меджедиев явно с изключение на с бъркотията с медикаментите, държи да бъде запомнен и със скандал с болница, в която работят над 900 души.

Вместо да се занимава с същинските проблеми. А те са повече от съществени.

За следващ път се постанова медии да ги напомнят заради страхът и зависимостите, които пречат на здравното министерство да се заеме с това, което му е работа.

Защото обстоятелствата са трагични.

 

Над 500 медици напущат България всяка година. Около 26 000 медицински сестри не доближават. На места този дефицит е в сериозна точка. В дребните обитаеми места и райони обезпечеността с лекари е едвам 20%. В доста села хората умират, тъй като нямат достъп до медицински грижи. Недостигът на експерти в извънболничната помощ е бедствено. Близо 1/3 от лекарите са на възраст над 55 години, а 17% - над 65.

В България има над 350 лечебни заведения, при население към 6 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на здравното обслужване обаче сме на последно място. Затова пък приетите в болница са най-вече на глава от популацията в цяла Европа. Броят на болничните кревати – също. Лежат и заболели, и кандидат-болни, и здрави. Важното е да се усвояват милиардите. Бусове обикалят обитаеми места и събират „ претенденти “ за лекуване. Важното е да са заети леглата и да се " доят " клиничните пътеки.

В Нидерландия, която от години е в челото по качество на опазването на здравето, лечебните заведения са 120! При население 17,8 милиона. Там работят хеликоптери, преносими здравни пунктове и обзаведени коли с ултра съвременна техника. Не се строят лечебни заведения на всеки ъгъл. Министър Меджедиев, кажи думичка по този въпрос, не се занимавай с интриги.

 

По показател EHCI за качеството на опазването на здравето в Топ-5 на Европа са: Нидерландия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират от 830 - 870 точки от 1000 вероятни. България е с 458, което значи „ сериозно ниски стойности на всички индикатори “. На всички. 4,7 милиарда се наливат, само че сме закотвени на дъното. Боледуваме и умираме най-вече в Европа.  

 

Германия понижава броя на лечебните заведения си от години. През 2000 година те са били 2242, а през 2015 година – 1980. Частните лечебни заведения също са понижени – през 2012 година са 579, а през 2014 година – 561, а през 2018 – с още 46 по-малко. Екипировката е ултра съвременна, подвижността на екипите – нараснала 3-4 пъти. Същото се прави в Австрия, Скандинавия, Франция и прочие

 

Кой ще се нагърби да изрече на глас истината? Да попита по какъв начин биха изглеждали болничните заведения, в случай че бяха 120, колкото в Нидерландия, и употребиха над 5-те милиарда бюджет у нас? Какви щяха да са заплатите на медиците – лекари, медсестри, санитари и прочие И в какви условия щяха да работят и да лекуват болните? Колко вертолета и супер съвременни реаномобили щяха да са разполагаем?

 

Частни лечебни заведения би трябвало да има. Гражданите имат право да избират при кой експерт да отидат. Най-изявените ще имат повече пациенти, това е ясно. Така е по белия свят, към който се стремим. На думи.

 

10-15 са огромните играчи на територията на частните лечебни заведения. Те управляват усвояването на многомилиардния здравен бюджет.

 

Българите, които са най-бедни в Европа, доплащат 47% за медицински услуги. В най-развитите страни този % е 15-20 на 100. Тези 10-15 боса (някои даже не са медици) са тясно свързани с политици от висшите етажи на властта. И това се знае от всички. Само че никой не смее да ги назове, камо ли да ги пипне.  

 

По-лесно е да се прогони доктор Дечев, с цел да се откри „ блажно “ място за собствен човек.

Какъв е този блян за разрушение!

 

Лидия Димитрова

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР