Първо триизмерно сканиране на потъналия кораб Титаник в пълен размер

...
Първо триизмерно сканиране на потъналия кораб Титаник в пълен размер
Коментари Харесай

Първо триизмерно сканиране на потъналия „Титаник“ разкрива подробности за катастрофата

Първо триизмерно сканиране на потъналия транспортен съд " Титаник " в цялостен размер може да разкрие повече детайлности за съдбовното пътешестване на океанския лайнер през Атлантическия океан преди повече от век.


Изображенията с висока разграничителна дарба, оповестени от Би Би Си, пресъздават в елементи потъналия транспортен съд, който се намира на дълбочина от близо 4000 метра, и са основани благодарение на дълбоководно картографиране, оповестява Агенция Франс Прес.

Луксозният пътнически лайнер потъва след конфликт с айсберг по време на първото си корабоплаване от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк през април 1912 година и оставя повече от 1500 жертви.

Откакто е открит за първи път през 1985 година на към 650 км от крайбрежията на Канада, потъналият транспортен съд е проучен интензивно, само че камерите по този начин и не съумяват да снимат кораба в неговата целокупност.

Реконструкцията е осъществена през 2022 година от компанията за дълбоководно картографиране Magellan Ltd. и Atlantic Productions, които снимат документален филм за плана.

Потопяеми апарати, ръководени отдалечено от профилиран транспортен съд, прекарват над 200 часа в проучване на потъналия транспортен съд на дъното на Атлантическия океан, като вършат над 700 000 изображения за основаването на сканирането.

Герхард Зайферт от Magellan, който управлява планирането на експедицията, съобщи пред Би Би Си, че не им е било разрешено да допират нищо, " с цел да не повредят останките ".


Изображенията демонстрират останките от кораба - кърмата и носът му лежат встрани, заобиколени от парчета - като че ли са вдигнати от водата, разкривайки даже най-малките елементи, като серийния номер на едно от витлата.

Новите сканирания могат да хвърлят повече светлина върху това какво тъкмо се е случило с лайнера, а историците и учените се надпреварват с времето, до момента в който корабите се разпадат.

" Сега най-сетне получаваме опция да забележим " Титаник " без човешка интерпретация, получена непосредствено от доказателства и данни ", споделя пред Би Би Си Паркс Стивънсън, който учи " Титаник " от доста години.

Стивънсън съобщи, че има " още доста да се научи " от останките на кораба, който е " всъщност последният оживял свидетел на злополуката ".

" И той има какво да опише ", добави той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР