Първо, родните политици отново показаха, че са случайни хора, попаднали

...
Първо, родните политици отново показаха, че са случайни хора, попаднали
Коментари Харесай

Сделката с ЧЕЗ - резил за всички политици

Първо, родните политици още веднъж демонстрираха, че са инцидентни хора, попаднали на върха на властта-законодателна и изпълнителна-по стичане на събитията. Такъв срам не се случва за първи път в България, само че в последно време стартира да се повтаря доста нагъсто.

Второ, две от най-често повтаряните митологеми в проблема със договорката за ЧЕЗ бяха опровергани. Става дума за съществуването на офшорни компании, финансиращи договорката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ, както и за изказванията, че зад компанията Инерком са скрити ползи на премиера Бойко Борисов и собственичката й е негово подставено лице. От развиването на събитията през вчерашния ден стана ясно още, че Върбакова се е срещнала с премиера едвам през вчерашния ден, на публична среща с него в постройката на Министерски съвет, а брачният партньор й досега не е имал персонални срещи с министър-председателя.

Още по-интересни се оказаха обстоятелствата към договорката с ЧЕЗ, които от Инерком изложиха на чуването в Народното събрание пред депутати и медии. Стана ясно, че договаряния се водят от повече от година, само че не в политическите кабинети и министерствата в България, а в централата на ЧЕЗ в Прага. Че финансирането е транспарантно, че консултанти по договорката от страна на Инерком са компании с впечатляваща професионална известност. В ревюто си собственичката на Инерком уточни юридическия съветник по контракта за покупко-продажбата. Оказа се, че това е една от най-влиятелните и авторитетни интернационалните компании „ Алън и Овъри “. За 2016 год., съгласно Thomson Reuters & Dealogic “Алън и Овъри” са най-голямата адвокатска адвокатска фирма в света по брой покупко-продажби с 1576 транзакции с общ размер 1,2 трилиона $.

“Именно те реализираха правна отбрана на ползите ни по време на преговорният развой за подготовката на Договора за продажба на акции сред Инерком и ЧЕЗ”, добави Върбакова. От българска страна е определена една от водещите правни адвокатски фирми – „ Спасов & Братанов “. Те са направили юридически и регулаторен дю дилиджънс, както и цялото правно обслужване на процеса и също са взели участие в договарянията с Продавача. “Финансов съветник по договорката са „ Мейн Кепитал “ (Mane Capital). Това е самостоятелна бутикова консултантска компания в областта на капиталовото банкиране, профилирана в стратегическото и финансово консултиране в региона на сливанията и придобиванията и финансовите пазари. Mane Capital има потвърден опит с интернационалните покупко-продажби и световни вложители и компании, работи с голям брой капиталови фондове и стратегически вложители. Deloitte България – изготвиха финансов и данъчен дю дилиджънс. Делойт България е част от една от водещите организации в страната, която дава професионални услуги в областта на одита, данъчно-правни услуги, консултинга, услуги по ръководство на риска и консултантски услуги в региона на финансите, посредством над 230 локални и задгранични професионалисти”, уточни още Върбакова.

Интересно, за какво никой не разяснява тези имена, на потвърдени експерти. Вероятно, тъй като за родните политици те не приказват нищо, което не им пречи да разискват работата им по договорката. Интересен факт, който също не беше коментиран всъщност, подмятна Цветан Цветанов. Той попита дали някой от отхвърлените претенденти не стои зад шумната политическа акция на опозицията. Същата тази акция, която бе употребена за трупане на дивиденти, повдигане на рейтинги и опити за дестабилизация на страната. Цветанов не доразви тезата си, само че явно има поради изказванията на водача на „ Воля “ Веселин Марешки, че лидерката на Българска социалистическа партия е обвързвана с петролен необут, който лобирал за изнемощял претендент от договорката. Дали това е по този начин занапред евентуално ще се обяснява. Но е реалност, че брачният партньор на Корнелия Нинова работи в Лукойл и в случай че притежателят на компанията Валентин Златев фактически е лобирал за договорката с ЧЕЗ в интерес на изнемощял претендент, това слага лидерката на Българска социалистическа партия в деликатна обстановка.

Атаки против Инерком пристигнаха и от страна на друга видна фигура от опозицията, обвързана с ползи и въздействие в енергийния бранш - Румен Овчаров. Факт е, че той до преди време бе държавен представител в борда на Лукойл, назначен на тази позиция от кабинета "Орешарски ", а по-късно и от второто държавно управление на Бойко Борисов. В този смисъл въпросът има ли стопански ползи зад политическите офанзиви на опозицията стартира да наподобява логически и евентуално ще търпи развиване.

Да погледнем обаче и от другата страна – държанието на държавното управление. То е истерично. По тематиката за договорката с ЧЕЗ ръководещите се държат несъответстващо и създават само безпорядък. Една от първите реакции на премиера бе:

“Сделка сред частни компании в Чехия няма метод по какъв начин да направляваме или попречим... Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на сходна договорка... ". След което през вчерашния ден последва поврат на 180 градуса – Бойко Борисов изиска „ 100 % надзор върху договорката с ЧЕЗ “. Това разгласи след срещата си с него Гинка Върбакова. Абсурд е министър-председателят на България, страна - член на Европейския съюз да желае да управлява договорка сред две частни компании, едната от които има обществени сдружения, листвани на БФБ. Няма по какъв начин вложителите, акционерите и финансовите пазари да не разтълкуват това като политическа интервенция, което може да докара до рухване на цената акциите на ЧЕЗ. Именно поради вчерашната си несъответстваща реакция Борисов би трябвало да подаде оставка! Защото сходно държание е най-яркото удостоверение за управническа непросветеност. С сходни изяви министър председателят генерира капиталова неустойчивост и основава съмнение към страната, да не приказваме, че нарушава съществени закони в страната. Опитът на държавното управление да се намеси в договорката непозволено и нерегламентирано е извънредно неприятен сигнал за всеки евентуален вложител и най-лошата допустима препоръка за бизнес климата в България.

Но да погледнем и вляво. Поведението на опозицията е не по-малко неуместно от това на ръководещите. Заявките за внасяне на групов иск в съда за прекъсване на договорката, както и за събиране на подписка против нея измежду потребителите на ЧЕЗ са прям популизъм. И позор за всяка съпротива, която желае да я одобряват на съществено. Претендентът за властта в България в лицето на Българска социалистическа партия и нейният водач явно не схващат, че в естествените страни политиците не стопират и не се месят в покупко-продажби сред две частни компании и че това е в прорез с положителните управнически практики в естествения свят. Така се държат в страни от третия свят, не и в Европа! Опитите на Българска социалистическа партия да спре договорката с ЧЕЗ са не по-малко обезпокоителен сигнал за всеки вложител, че опозицията в България, за жалост няма да сътвори по-добра и естествена бизнес среда от ръководещите, в случай че пристигна на власт. Нещо повече – налице е явен сигнал към обществото в България, че в Българска социалистическа партия се завръща една рискова наклонност, позната ни от 96-та година, когато страната демонстрираше законови произволи и оказваше напън върху частния бизнес и банки. Всички помним до какви трагични развръзки докара това.

Има и още един абсурд - на процедура „ дясната “ ГЕРБ и лявата Българска социалистическа партия желаят едно и също, застават от една и съща страна на барикадата. Вместо да нападна несъответстващите дейности, изявления на премиера, Българска социалистическа партия нападна същата цел, както и Борисов-сделката с ЧЕЗ. Време е политиците да успокоят страстите си, да престанат да търсят лесни дивиденти и да стартират да мислят с главите си. Да покажат отговорно държание, в случай че могат, несъмнено. Колкото и необичайно да се оказва, досега, само съответно държание в сагата по продажбата на българските активи на ЧЕЗ демонстрира Гинка Върбакова. И няма по какъв начин да не направи усещане, че въпреки да не е медийна звезда, бизнесдамата знае какво прави и може да покаже темперамент, когато е нужно. Така даде отличен урок по мениери на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова с трансформиралата се към този момент в паметна фраза: „ А по какъв начин може млада дама, от село Крушовица, на 28 години, да си купи Техноимпекс? „. А държанието на всички политици – и леви и десни, и ръководещи и съпротива може да се дефинира единствено по един метод – позор за страната. Както споделяше огромният Гиньо Ганев – всички заедно съгрешиха и ненужни станаха. Но май в последно време това стартира да ни идва допълнително.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР