Първо преброяване след официалното признаване на българското малцинство през 2017

...
Първо преброяване след официалното признаване на българското малцинство през 2017
Коментари Харесай

Албания чака неспокойно резултатите от преброяването на малцинствата

Първо броене след формалното признание на българското малцинство през 2017 година

Тирана се оплаква от напън от прилежащи страни за фиктивно завишаване на статистиката за малцинствените групи

Твърдения за напън при определянето на етническата принадлежност в редица албански райони се съдържат в серия от информации, публикувани в рубриката „ Инсайд стори “ на известната албанска медия „ Топ ченъл “, осведоми Българска телеграфна агенция.

Преброяването на популацията и жилищата в Албания стартира на 18 септември и ще продължи до 15 ноември. То трябваше да завърши на 28 октомври, само че беше удължено поради отвращение за присъединяване в процеса, раздалеченост, липса на контакт с някои жилища и поява на нови постройки в зони, наранени от разрушителното земетресение през 2019 година

Въпросниците съдържат 100 въпроса, от които единствено три не са наложителни – въпросите за етническата принадлежност, езика и религията на албанските жители.

Това е и първото броене в Албания след формалното признание на българското малцинство през 2017 година

Медията твърди, че както в предишното, по този начин и в този момент е открит напън от прилежащи страни за фиктивно завишаване на статистиката за малцинствата. Общо осем информации за напън при преброяването има в рубриката „ Инсайд стори “– една обобщаваща, две за Гърция и пет за България. Други страни не са упоменати по отношение на тематиката.

В рубриката се показва, че такова въздействие е записано в южната част на страната, където има опити за завишаване на броя на лицата, оповестили се за гърци, само че и в тези елементи на Албания, където има представители на българското малцинство.

„ Тези цели (за завишаване на броя на членовете на малцинствата) крият ползи за оповестяване на малцинствени зони “, написа медията.

В изявленията се приказва за голям брой данни за гръцки дипломати и чиновници, ситуирани на терен в южните албански общини Фиер, Вльора, Корча и Делвина, където се срещат с представители и на влашката (арумънската) общественост. Според „ Топ ченъл “ хипотетичната цел на срещите е убеждаването им да се разгласят за гърци против доставяне с гръцки документи, с които ще могат да емигрират в Европейски Съюз.

За България изявленията настояват, че тя също се е ориентирала към привличане на жители да се разгласят за българи на преброяването посредством даване на български паспорти, които носят изгоди, тъй като България е членка на Европейски Съюз.

В „ зоната на Гора и Голо бърдо има албанско население, само че което приказва и други езици или, (какъвто е казусът с) Химара, където се приказват албански и гръцки “, споделя за „ Топ ченъл “ албанският историк Бечир Мета.

В информациите се показва още, че исторически данни демонстрират прието българско малцинство в зоната на Преспа, само че не и в региона на Гора.

„ Топ ченъл “ разгласява и информация, озаглавена „ Македонци или българи? Битката на малцинствата в Пустец “ – община в региона Мала Преспа. „ В тази дребна община има конфликт сред българите и македонците. Последните настояват, че българската страна пробва да разшири въздействието си върху жителите, с цел да се разгласят за българи. И в тази зона младите са емигрирали с български паспорти “, написа медията.

Същевременно обаче кметът на община Пустец Пали Колефски споделя, че преброяването на популацията тече умерено и не е имало напрежение, добавя медията. „ Според информацията, с която разполагам, не е имало (напрежение), като се изключи натиска да се свърши задачата (за попълване на въпросника) допустимо най-добре “, съобщи Колефски. 

Кметът показва, че общината е кандидатствала по планове от неправителствени организации, а не от българската страна, и добавя, че България е подкрепила Пустец, като е предложила пожарна кола, кола за спешна помощ и доставяне на няколко учебни заведения със столове и чинове.

„ Топ ченъл “ цитира и водача на свързаната с гръцкото етническо малцинство партия „ Обединение за правата на индивида “ (PBDNJ) Ванджел Дуле, който съобщи неколкократно, че преброяването на популацията в Албания не се организира съгласно закона в тези зони на Албания, където има малцинства, тъй като анкетиращите пропущат трите незадължителни въпроса – за етническата принадлежност, езика и религията.

Въпреки това медията приказва за „ установени въздействия на терен от задгранични националистически фактори “ и упреква Гърция и България, че са заплашили Албания с блокиране на процеса по евроинтеграция, макар че България не е дефинирала сходни условия.

„ Получих уверения на най-високо ниво, че националното броене на популацията в Албания ще се организира съгласно най-високите европейски стандарти, със съблюдаване правата на всички етнически общности, в това число и българската. Това е първото броене от формалното признание на българското национално малцинство през 2017 година “, съобщи при визитата си в Албания през септември вицепрезидентът на България Илияна Йотова, представена „ Топ ченъл “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР