Първо имаше дронове, след това ракетни системи за залпов огън

...
Първо имаше дронове, след това ракетни системи за залпов огън
Коментари Харесай

Business Insider: Новите ракети дадоха предимство на Украйна, но Русия се адаптира

Първо имаше дронове, по-късно ракетни системи за залпов огън HIMARS. Едно след друго се появяват " чудотворните оръжия ", които са на път да извърнат хода на събитията в интерес на Украйна, само че към този момент Русия съумява някак да се приспособява към тях.

 

Последният образец за това е английската крилата ракета с въздушно изстрелване Storm Shadow.

 

Киев към този момент употребява тази взаимна британско-френска разработка със замайващ резултат - повреди жизненоважния Чонгарски мост сред Крим и Южна Украйна през юли. Някои наблюдаващи чакат, че Storm Shadow ще изиграе решаваща роля в украинската контраатака. Обхватът ѝ е 250 км – т.е. украинската авиация може да ги изстреля отвън обсега на съветските системи за Противовъздушна отбрана. В допълнение към 450-килограмовата бойна глава и опциите за стелт, ракетата Storm Shadow има няколко системи за ориентиране (включително GPS, инерционно ориентиране и радар за следене на терена), като могат да летят неусетно на височина единствено няколко десетки метра.

 

Ефективни оръжия

 

" Това са ефикасни оръжия ", разяснява Майкъл Кофман, специалист по съветската войска във Фондацията " Карнеги за интернационален мир ", в подкаст от 14 юли, записан по време на посещаване в Украйна. " Те са сложни за прехващане и, жестоко казано, това дава на Украйна по-дълга " диригентска палка ", написа още Business Insider.

HIMARS в началото също докара до унищожителен резултат, удряйки редица оръжейни хранилища и командни пунктове, само че съветската войска съумя да се приспособява, въпреки и да пожертва част от своята успеваемост: тя стартира интензивно да употребява съоръжение за електронна война и изнесе логистични уреди и щабове отвън обсега на управляемите ракети.

" Украйна стартира да употребява тези ракети в средата на май, само че не сме видели доста проваляне на съветските сили ", акцентира Кофман. Това частично се дължи на към този момент подхванатите ограничения от съветските сили след ударите на HIMARS предишния юни.

 

" Украинските далекобойни оръжия занапред ще се усещат. С толкоз огромен фронт, колкото в Украйна, съветската войска ще би трябвало да складира муниции някъде, да употребява мостове или да разкрие избрани уязвимости в системата за надзор ", предвижда специалистът.

 

" Но към този момент не виждаме толкоз доста удари по основна инфраструктура или мрежата за командване и надзор, както предишното лято, когато HIMARS преди малко влезе в употреба във въоръжените сили ", акцентира той.

 

Ракети, само че с ограничавания

 

Освен това Украйна се сблъска с редица ограничавания при потреблението на Storm Shadows. Първо, Киев получи единствено няколкостотин ракети, и второ, самолетите, от които те се изстрелват, са уязвими, защото във въздушното пространство над Украйна се разиграва яростна битка.

 

В тази връзка поражда въпросът: ще разполагат ли въоръжените сили на Украйна с задоволително ракети за противопоставяне на цели, които са сложни за разкриване, камо ли за поразяване? В боевете за Херсон по време на украинското контранастъпление предходната есен Русия съумя да изтегли силите си благодарение на един мост и ферибот. „ Ще се изненадате какъв брой сухопътни сили могат да бъдат поддържани посредством доста тясна линия за доставки “, разяснява Кофман.

Следващото знамение

Оттук и идващото " знамение оръжие " в листата с стремежи на Украйна: американската тактическа ракетна система MGM-140 (известна още като ATACMS). Обсегът на тези наземни оръжия надвишава 300 км - доста повече от Storm Shadow (250 км) и HIMARS (80 км).

 

Засега Съединените щати отхвърлят да дават на Украйна ATACMS от боязън, че Киев ще стартира да поразява цели в Русия. Въпреки това администрацията на Байдън в този момент преразглежда тази политика и някои западни и украински специалисти считат, че оръжия с огромен обхват (включително ATACMS) могат да извърнат хода на спора.

Въз основа на опита, ATACMS ще реализира единствено начален триумф, след което шокът ще отшуми и Русия ще се приспособява. Въпреки цялата си успеваемост, ракетите Storm Shadow са доста сходни на ATACMS по своите благоприятни условия и бойна глава и постоянно се употребяват против едни и същи цели, означи Кофман.

 

Новите оръжия с огромен обхват към момента могат да ударят съществено по съветските проекти и да принудят армията на Путин да ограничи някои интервенции, въпросът е дали могат да извърнат хода на спора в интерес на Украйна или въздействието им ще бъде лимитирано до чисто тактически равнище?


Превод за Actualno.com Ганчо Каменарски

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР