Първо беше защитата на хората от Донбас, после денацификацията“ на

...
Първо беше защитата на хората от Донбас, после денацификацията“ на
Коментари Харесай

Войната в Украйна: как Русия постоянно променя целите си


Първо беше отбраната на хората от Донбас, след това „ денацификацията “ на Украйна, в този момент задачата е трета – промяната на “антинародния режим “ в Киев. Кремъл непрекъснато измисля нови причини, с цел да оправдае експанзията си в Украйна.

Постоянно сменят причините си: съветският президент Путин и външният министър Лавров

„ Русия ще помогне на украинския народ да се избави от безусловно антинародния и антиисторически режим " - това сподели съветският външен министър Сергей Лавров на 24 юли в Кайро. А единствено три месеца по-рано твърдеше напълно друго: задачата на Москва е отбраната на популацията в Донбас, Кремъл не се стремял към промяна на властта в Киев.

Това напълно не е единствената промяна в позициите на съветския президент Путин, на външния министър Лавров и на други съветски публични представители във връзка с задачите на Москва във войната с Украйна.

Юли: „ Друга география " и „ антинароден режим "

На Русия ѝ е „ жалост за украинския народ ", който заслужава „ нещо доста по-добро ", твърди още Лавров. По думи те му украинският и съветският народ „ не престават да живеят дружно ", като „ Русия ще помогне на украинския народ да се избави от „ безусловно антинародния и антиисторически режим ".

Четири дни по-рано – на 20 юли Лавров уточни, че задачата на Москва остава, с цел да бъде отстранена опасността за съветската сигурност. Но той добави също, че в този момент „ географията е друга ": „ Не става дума единствено за ДНР и ЛНР, а и за Херсонска област, за Запорожка област и за редица други територии ". Украинските медии реагираха бурно на това изявление, предполагайки, че Русия приготвя почвата за анексията на Южна Украйна. Тези опасения бяха подхранени и от казаното от Лавров, че „ в сегашната обстановка няма никакъв смисъл да се водят ".

Май: Целта не е промяната на режима
Редакцията предлага
Целта на Русия е „ да обезпечи сигурността на хората в Източна Украйна, с цел да не ги заплашва нито милитаризацията, нито нацификацията на тази страна, а от Украйна да не произтича опасност за сигурността на Руската федерация ", съобщи Сергей Лавров в изявление на първи май. Тогава той сподели и това „ Не желаеме Зеленски да се предава - желаеме той да приключи съпротивата. Целта ни не е промяната на режима в Украйна. "

Април: Срещу цялостната доминация на Съединени американски щати

В изявление, обещано на 11 април, Сергей Лавров формулира задачите на Русия по следния метод: „ Призванието на нашата специфична военна интервенция е да постави завършек на безогледното продължение на курса за цялостна доминация на Съединени американски щати и останалите западни страни на интернационалната сцена ". Според Лавров Западът е трансформирал Украйна в „ плацдарм за окончателното угнетяване на Русия ", само че тя в никакъв случай нямало да одобри подчинено състояние.

По-късно, на 24 април, представителят на съветското министерство на външните работи Алексей Полищук даде обещание, че „ специфичната интервенция ще приключи тогава, когато бъдат изпълнени нейните задания ", а точно - „ премахване на заканите за Русия, произлизащи от украинска територия вследствие на преодоляването ѝ от страните на НАТО ".

Март: От „ отбраната на съветските военни " до „ помощ за народа на ДНР и ЛНР "

На първи март направи послание, в което съобщи: „ За нас най-важното е да защитим Русия от военните закани, създавани от западните страни, които се пробват да употребяват украинския народ в битката срещу нашата страна ".

Две седмици по-късно съветският президент Путин сподели, че Москва е почнала бойни дейности против Киев, тъй като „ всички дипломатически благоприятни условия били изцяло изчерпани ". „ Не ни останаха никакви разновидности да решим по кротичък път проблемите, зародили не по наша виновност. Така че просто ", акцентира Путин, който след това добави: „ Появата на съветските войски край Киев и други градове в Украйна не е обвързвана с желанието за окупация на страната, нямаме такава цел ".

Русия не желае Зеленски да се съобщи, а да приключи съпротивата си, твърди Лавров

В края на март, след неуспеха на съветското нахлуване към Киев, реториката на съветските публични лица обаче се промени видимо. „ Денацификацията и демилитаризацията на Украйна " отстъпиха на назад във времето - от министерството на защитата обявиха, че във втория стадий на военните дейности Русия би трябвало да се концентрира върху оказването на помощ на народа в Донбас и Луганск, който „ в продължение на осем години бил подложен на геноцид от страна на киевския режим ".

Февруари: „ Денацификация и демилитаризация на Украйна "

Съобщавайки за съветското навлизане в Украйна, което назова „ специфична интервенция ", съветският президент Владимир Путин съобщи на 24 февруари, че главната цел на Русия е „ отбраната на хората, подложени на геноцид в продължение на осем години от страна на киевския режим ". „ Поради това ще се стремим да демилитаризираме и денацифицираме Украйна и да надигнем на съд тези, които са направили многочислените кървави закононарушения против мирните поданици, в това число и против жители на Руската федерация ".

На другия ден Лавров от своя страна добави: „ Президентът Путин взе решение за провеждането на специфична военна интервенция за демилитаризацията и денацификацията на Украйна, с цел да могат украинците свободно да дефинират бъдещето си, откакто се освободят от този терор ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР