Първо българско издание на Произходът на тоталитаризма, основополагащия труд на

...
Първо българско издание на Произходът на тоталитаризма, основополагащия труд на
Коментари Харесай

Произходът на тоталитаризма на Хана Арент за първи път на български език

Първо българско издание на " Произходът на тоталитаризма ", основополагащия труд на Хана Арент, донесъл ѝ интернационална популярност, към този момент излезе от щемпел и включва трите ѝ съществени елементи: Антисемитизмът, Империализмът, Тоталитаризмът. Преводът е на Камен Лозев и Ирина Васева, а художник на корицата – Кирил Златков.

Това е най-ранният труд на Хана Арент, оповестен през 1951 година. Книгата стремително провокира необятна полемика в научните среди с интерпретациите, които не се вписват в преобладаващите парадигми. Разгледани са предпоставките за възникването и последвалия напредък на антисемитизма в Европа през XIX век; пътят на новия империализъм от 1884 година до началото на Първата международна война, появяването на расизма като идеология и актуалното му приложение като идеологическо оръжие. Тоталитаризмът е дефиниран като " нова форма на ръководство ", която се разграничава от други форми на политическо подтисничество, като абсолютизъм, робия и тирания. Съветският и нацисткият тоталитарен режим, оценени редом, са избрани като по-късна и злокобна промяна на европейския колониализъм.

Le Monde слага " Произходът на тоталитаризма " измежду 100-те най-значими книги на XX век, а National Review я класира на 15-о място в своя лист на най-хубавите нехудожествени книги на века.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР