“Първо – нека да кажа много ясно, че ние не

...
“Първо – нека да кажа много ясно, че ние не
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Не трябва да балансираме между Русия и НАТО

“Първо – дано да кажа доста ясно, че ние не би трябвало да балансираме сред Русия и НАТО “, съобщи пред БНР някогашният министър на защитата Тодор Тагарев във връзка идните визити не Столтенберг и Медведев у нас.
“Ние сме съдружник в НАТО, ние разчитаме на НАТО, с цел да подсигуряваме своята сигурност. Имаме някакъв интерес към момента от съветски енергийни източници, само че...ние търсим досега други възможности на тези доставки на енергийни източници от Русия, нещо което и аз си мисля, че, въпреки че това няма да излезе обществено, ще има по някакъв метод увещание от генералния секретар, че сигурността е сложен въпрос. И с цел да подсигуряваме да вземем за пример енергийната си сигурност, ние би трябвало да търсим различни източници на доставка, а не да задълбочаваме зависимостта си от Русия “, добави още той “.

Тагарев разяснява и посланията на президента Радев от Кошице за смяна на декларацията, призоваваща за усилване на военното наличие на Съединени американски щати и Канада в страните от източния фланг на НАТО от Балтика до Черно море:

“Трябва да напомним, че НАТО е военно-политически съюз с отговорности да пази сигурността и да подсигурява защитата на всички страни-членки, само че към днешния ден тази отбрана става освен с военни средства, защото въздействието, което някои външни на Съюза страни се пробват да оказват, идва от доста направления. И посредством енергетика, посредством агитация, посредством политическо въздействие, медийно въздействие, дезинформационни акции и така нататък И когато НАТО търси решение на тези проблеми, би трябвало да го търси сложно “.



Това, което стана ясно от изказването на президента Радев, е, че той не споделя тази част, че ние би трябвало дружно да търсим решение на проблемите да вземем за пример на енергийната сигурност. И някак си концепцията, че би трябвало да не отдаваме на непознати ползи, отиде натам, че би трябвало да изпълняваме съветските планове, което стои доста необичайно на фона на цялата концепция НАТО да подсигурява сигурността си и страните от източния фланг във формата Б-9 “.

“Определено имаме съображение да се тормозим за обстановката в Черно море ", разяснява още той.

“Преди всичко терзанията са за Украйна, която е наш значим сътрудник, въпреки да не е съдружник. Русия наруши съглашение и интернационалните съглашения – и двустранни – с Украйна за използването на Керченския проток и Азовско море. Станахме очевидци на пленяване на 24 украйнски моряци, които още се съдят по съветски, не по интернационалните правила, не по правила за военни на Женевските конвенции, а по съветски правила като престъпен случай, това интернационалната общественост не може да го одобри. Сега отговорът не е елементарен и не е боен на този вид дейности, само че НАТО като наличие в Черно море и изключително ние, Румъния и Турция имаме интерес да противодействаме на това повишаване на напрежението “, счита Тагарев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР