Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер днес беше назначен за

...
Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер днес беше назначен за
Коментари Харесай

Кой е Мохамад Мохбер, който ще изпълнява длъжността президент на Иран?

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер през днешния ден беше назначен за изпълняващ длъжността президент на Ислямската република, след гибелта на Ебрахим Раиси в хеликоптерна злополука в северозападната част на страната, предават Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Шейсет и осем годишният Мохбер оставаше в сянка спрямо други политици от иранската шиитска теокрация. Смъртта на Раиси изведи личността му на напред във времето. Съгласно конституцията на Ислямската република се чака той да извършва длъжността президент в продължение на 50 дни, до произвеждането на избори в Иран.

Върховният водач аятолах Али Хаменей заяви за назначението на Мохбер в съболезнователно изказване във връзка гибелта на Раиси. Хеликоптерът, който превозваше президента, беше открит тази заран в Северозападен Иран.

Въпреки скромния си обществен профил, Мохбер е заемал основни позиции в държавната власт, изключително в нейните „ бониади “ – благотворителни фондации в Иран. Тези организации са захранвани със средства от дарения или активи, конфискувани след Ислямската гражданска война в Иран през 1979 година, изключително пари, свързвани с иранския шах и неговото държавно управление.

Мохбер управлява бониад, прочут като Изпълнение на повелята на имам Хомейни или ИПИХ, по името на починалия висш лидер аятолах Рухола Хомейни.

Министерството на финансите на Съединени американски щати заяви, че организацията управлява активи за милиарди долари като „ бизнес джудже под директния контрол на висшия водач Али Хаменей, който има присъединяване в съвсем всички браншове на иранската стопанска система, в това число енергетиката, телекомуникациите и финансовите услуги “.

" ИПИХ редовно нарушава правата на дисидентите като конфискува земя и имущество от съперниците на режима, в това число от политически противници, религиозни малцинства и иранци в заточение ", заяви американското финансово министерство през 2021 година, откакто наложи наказания на Мохбер. Европейският съюз, дружно с други страни, също го е глобил за известно време, поради нуклеарната стратегия на Иран.

Като началник на ИПИХ, Мохбер ръководеше опитите за създаване на ваксина против КОВИД-19 по време на пика на пандемията, като даде обещание да направи десетки милиони дози. Само дребна част от тях са достигнали до жителите.

Преди това той е работил в региона на банковото дело и телекомуникациите, както и във фондация „ Мостазафан “ – различен бониад, който е огромен конгломерат, ръководещ мегапроектите и предприятията в страната. Докато работи там, Мохбер се оказва замесен в яростен юридически спор сред телекомуникационните компании „ Тюрксел “ и южноафриканската Ем Те Ен, които се борят за вероятно нахлуване на иранския пазар.

В последна сметка Ем Те Ен влезе в Иран. В документите на „ Тюрксел “ се твърди, че Мохбер е изискал помощ от конкурентната компания за обезпечаване на „ несъмнено отбранително съоръжение “ в подмяна на евентуална работа с нея.

Мохбер е употребявал „ неуместно въздействие, в това число водене на договаряния с висшия водач и от негово име в интерес на Ем Те Ен “, твърди „ Тюрксел “ по-късно в правосъдно дело. В отчет Ем Те Ен отхвърля да е прехвърляла оръжия, макар че признава, че Мохбер е взел участие в решението на Иран да избере компанията.

Иранските медии оповестяват, че Мохбер, който има докторска степен по интернационално право, е изиграл решаваща роля за напъните на Иран да заобиколи западните наказания върху петролната си промишленост.

От 2022 година Мохбер е член на иранския Съвет по целенасоченост, който поучава висшия водач и взема решение разногласия сред Народното събрание и Съвета на армията - иранския парламентарен надзирател, който следи и за произвеждането на изборите в страната.

Мохбер е роден на 1 септември 1955 година в Дезфул в югозападната иранска провинция Хузестан в семейство на духовници. По данни на групата за напън „ Обединени против нуклеарния Иран “ (ОЯИ) той е служил като офицер в медицинския корпус на Революционната армия по време на ирано-иракската война през 80-те години на предишния век.

„ Мохбер употребява голямото благосъстояние, насъбрано от ИПИХ - за сметка на иранския народ – с цел да възнагради вътрешни хора на режима като себе си “, сподели ОЯИ. „ Управлението на мрежата за застъпничество го сближи с висшия водач, само че на избрана цена “, прибавя групата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР