Първият в морската история на България военен научноизследователски кораб Св.

...
Първият в морската история на България военен научноизследователски кораб Св.
Коментари Харесай

ИСТОРИЧЕСКО: Отплава първият наш кораб за Антарктида

Първият в морската история на България боен научноизследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий " се насочва на първата си научна задача в Световния океан и крайбрежията на Антарктида.

Той ще отплава към Южния полюс в 14.00 часа през днешния ден от пристанище Варна, откакто бъде изпратен с тържествена гала.

Командирът на кораба - кап. II сан Николай Данаилов, потегля с екипаж от 26 души. Очаква се корабът да посрещне Нова година в Средиземно море. Според кап. Данаилов тържеството ще е даже без чаша вино, тъй като плавателният съд е боен и на борда е неприемливо да се пие алкохол.

Плаването до българската арктическа база на о-в Ливингстън ще продължи към 40 дни.

" За първи път български боен научно-изследователски транспортен съд ще тръгне от пристанище Варна и от нашето вътрешноконтинентално Черно море ще навлезе през Адриатическо море, по-късно ще прекоси Атлантическия океан, ще стигне до Южния океан, където е остров Ливингстън и българската база.

По този метод ние ще потвърдим, че сме морска страна. За мен беше срамно наш българско научно-изследователски транспортен съд да не изследва Световния океан ", разяснява за БНР ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. 


Проф. Пимпирев

Лекар от Военномедицинска академия също е част от екипажа на кораба.

В момента в българската база на остров Ливингстън се построява съвременна научно-изследователска лаборатория и научно-изследователският транспортен съд на ВВМУ ще достави главните материали за градежа ѝ.

На борда на кораба са учени от националната полярна експедиция, както и курсанти от Висшето военноморското учебно заведение. Бъдещите морски офицери ще имат опция да придобият нови и подобрят своите умения по време на практическия стаж.

Екипажът се състои от 21 военнослужещи и един боен лекар - старши лейтенант доктор Петко Гинев.

Медикът дефинира това корабоплаване като най-голямото предизвикателство в живота си досега, а двете сполучливи военни задачи в Мали приема като предварителен лагер за антарктическата експедиция.

Преди да отплава към Антарктида, доктор Гинев минава сериозна подготовка и самоподготовка, беседва с негови сътрудници с опит от експедиции до Антарктика - най-много за огромното физическо и психическо тестване, на което е подложен екипажът, оповестява ВМА.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР