Първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е вече

...
Първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е вече
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Ако членството ни в еврозоната бъде одобрено, ще имаме цени в евро още през август

Първият транш по Плана за възобновяване и резистентност е към този момент факт, само че Народното събрание задължи кабинета да предоговори изискванията в Европа. „ Аз съм уведомил Европейската комисия за решението на Народното събрание. Обяснил съм им и ясната позиция на България, която е до момента в който обстановката в енергийната сфера е такава – а точно въглищните централи вършат извънредно високи положителни финансови резултати, които частично страната употребява и за обезщетения, и се връщат назад в страната, до момента в който българската енергетика създава ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да осъществим този ангажимент все още ”. Това съобщи пред Нова тв вицепремиерът по ръководството на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му идната стъпка е да се приготви обоснована позиция на България за какво тези задължения са невъзможни в настоящата обстановка. Такава позиция ще бъде направена през идващия месец от Министерство на енергетиката. „ Ние към момента нямаме формален отговор, тъй като те търсят по кой тъкмо член на регламента или по кой механизъм ние да вървим към едно такова предоговаряне ”, сподели още вицепремиерът.

Относно влизането на страната ни в еврозоната Пеканов разяснява, че и преди присъединението ни, и след него, регулатори като Комисия за отбрана на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията ще би трябвало да имат доста ясни дейности в посока секване на нелоялни практики и спекулации.

„ Аз видях осведомителната акция – лъскава и добре готова, на „ Възраждане ” за техния референдум. Навсякъде те стартират един куп, съгласно мен, легенди и погрешни обстоятелства, че ние ще се откажем от паричната си политика. Ами ние сме се отказали от нея през 97-а с влизането в Борда. Нещо безусловно одобрявано от българското общество, тъй като донесе непоклатимост ”, сподели още вицепремиерът. Той увери, че тече подготовка по въвеждане на цени у нас и в евро, и в лв. от август. Това ще се случи, в случай че през юли бъде взето решение страната ни да влезе в еврозоната от януари 2024 година

Пеканов отхвърли да разяснява дали ще продължи да бъде вицепремиер и в идващия длъжностен кабинет. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР