Първият трансатлантически полет, задвижван само с алтернативни горива, е излетял

...
Първият трансатлантически полет, задвижван само с алтернативни горива, е излетял
Коментари Харесай

Първи трансатлантически полет, използващ 100% екологично гориво за излитане

Първият трансатлантически полет , задвижван единствено с различни горива , е изхвърчал от Обединеното кралство тази заран, оповестява „ BBC “. Управляван от Virgin Atlantic, той извършва курс от Хийтроу в Лондон до летище JFK в Ню Йорк.

Авиокомпаниите считат, че полетът, който се финансира от държавното управление, демонстрира, че е вероятен по-екологичен метод на хвърчене . Липсата на гориво обаче остава предизвикателство, до момента в който други технологии ще са нужни за реализиране на задачите за излъчвания.

Полетът е уникален до момента и не транспортира пасажери, които заплащат билет.

Така наречените устойчиви авиационни горив а (SAF) могат да бъдат създадени от разнообразни източници, в това число култури, битови боклуци и олио за готвене .

За този полет Boeing 787 ще бъде запълнен с 50 тона SAF. Използват се два типа, като 88% се получават от отпадъчни мазнини, а останалите от отпадъците от производството на царевица в Съединени американски щати.

След тест и разбор полетът беше утвърден от английския регулатор Гражданската авиационна работа по-рано този месец. Редица компании са взели участие в плана, в това число производителят на мотори Rolls-Royce и енергийният колос BP.

Авиационната промишленост е изключително сложна за декарбонизация , само че шефовете на самолетните компании гледат на SAF като на най-ефективния разполагаем инструмент, който да помогне за понижаване на чистите излъчвания до нула .

Самолетите към момента отделят въглерод, когато употребяват SAF, само че промишлеността споделя, че „ излъчванията през виталния цикъл “ на тези горива могат да бъдат до 70% по-ниски.

Шай Вайс, основен изпълнителен шеф на Virgin Atlantic, сподели, че полетът на самолетната компания във вторник „ доказва… че горивото, получено от изкопаеми горива, може да бъде сменено с стабилно авиационно гориво “ . В програмата Today на „ BBC “ той съобщи:

„ Това в действителност е единственият път за декарбонизиране на авиацията на дълги дистанции, също така да имаме най-младата флота в небето. Това е в действителност значимо достижение. “

Той обаче сподели, че сега няма задоволително SAF.

„ Въпросът е по какъв начин получаваме задоволително произвеждане тук, в Обединеното кралство, като част от индустриалната гражданска война и, което е по-важно, в целия свят. “

Той призна, че поради повишаването на горивото цените на полетите в последна сметка ще бъдат по-високи. SAF към този момент се употребява в дребни количества, разбъркан с обичайното реактивно гориво, само че съставлява по-малко от 0,1% от авиационното гориво, употребявано по света.

В момента коства повече от керосина и се вършат относително дребни количества. Самолетите нормално имат право да употребяват единствено до 50% в примес.

В Обединеното кралство няма специфични търговски фабрики за SAF , макар че задачата на държавното управление е да има пет такива в процеса на създаване, плануван да се случи до 2025 година, и които да са подкрепени от безплатно финансиране.

Авиокомпаниите виждат първия полет на дълги дистанции, употребяващ 100% SAF, като значим миг. Експертите обаче акцентират, че такива горива не са вълшебен патрон.  Д-р Гай Гратън, доцент по авиация и околна среда в университета Кранфийлд, разяснява:

„ Не можем да произвеждаме по-голямата част от нашите потребности от гориво по този метод, тъй като просто нямаме първични материали. И даже и да имаме такива, тези горива не способстват за цялостни „ чисти нули “.

Той добави, че възходящото потребление на SAF би трябвало да се третира като „ стъпка към бъдещи, в действителност нулеви технологии “ . И акцентира:

„ Това може да са електронни горива, които се създават благодарение на уловен въглероден диоксид или въглероден оксид, дружно с водород, може да е водород, може да са някои технологии, които към момента в действителност имаме единствено на лабораторен стадий. “

Политическият шеф на акцията на Aviation Environment Federation Кейт Хюит счита, че реализирането изобщо на подобен полет значи, че Обединеното кралство е по-близо до летенето „ без виновност “, и го дефинира като „ смешка “. Тя изрази вярата, че в бъдеще ще има по-добра технология за понижаване на въглеродните излъчвания , само че към този момент единственият метод да се реализира това е „ да летим по-малко “ .

Министрите на Обединеното кралство и промишлеността настояха, че имат вяра, че „ чиста нула “ до 2050 година е постижима с увеличение на броя на пасажерите.

Ето какво сподели министърът на превоза Марк Харпър пред BBC Breakfast:

„ Има деятели, които желаят да кажат на елементарните хора, че не могат да летят. Това е тяхното мнение, те имат право на това. Правителството не е според с тях. “

„ Използването на стабилно авиационно гориво значи, че през виталния му цикъл произвеждаме към 70% по-малко въглеродни излъчвания от обичайните горива, тъй че това е в действителност огромна крачка напред “ , изясни той и изясни:

„ Ние също участваме в поддръжката на промишлеността за създаване на водородни, а също и електрически полети за полети на по-къси дистанции, тъй че цялата тази технология се създава. “

Харпър призна, че потреблението на устойчиви авиационни горива „ не е единственото решение “ , само че акцентира:

„ Това е в действителност значима стъпка с тези други технологии, с цел да сме сигурни, че можем да продължим да летим и да защитим околната среда “.

Правителството на Обединеното кралство възнамерява да изисква 10% от авиационното гориво да бъде SAF до 2030 година

Airlines UK, които съставляват превозвачи, регистрирани в Обединеното кралство, споделиха, че би трябвало да имат достъп до задоволително SAF на налична цена, с цел да отговорят на това условие, като колкото е допустимо повече идват от Обединеното кралство.

Неговият началник Тим Алдърслейд удостовери:

„ Последното нещо, което желаеме, са по-високи разноски за гориво за пасажерите в Обединеното кралство спрямо останалата част от Европа и Съединени американски щати, с по-лоши резултати за резистентност и хиляди нови работни места, изгубени в чужбина. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР