Първият танкер с втечнен газ от САЩ пристигна у нас.

...
Първият танкер с втечнен газ от САЩ пристигна у нас.
Коментари Харесай

Председателят на БГА: Булгаргаз е държавен монополист и гарант за високи цени

Първият танкер с полутечен газ от Съединени американски щати дойде у нас. Ще доведат ли тези количества до понижаване цената? " Става въпрос за една държавна интервенция в стопанската система. " Булгаргаз " е държавно дружество. То си има директорски съвет, над него е Българският енергиен холдинг, само че става по този начин, че министър председател и вицепремиер се занимават с доставката на природен газ. Причината е това, че " Булгаргаз " продължава да бъде държавен монополист и се преследват политически цели ", съобщи ръководителят на Българската газова асоциация Пламен Павлов пред.

" Казаха, че танкерът е дошъл в Турция ", означи той. По думите му самата система на турската енергийна компания е устроена по този начин, че не може някой да придвижи.

" Ние с турския оператор нямаме съглашение за междусистемна съгласуваност - ние не може да употребяваме тяхната система, с цел да получим този газ. Тоест, този газ след разификация би трябвало да бъде продаден на " Боташ ", а след това ние да го купим на входна точка ", добави Пламен Павлов.

Председателят на газовата асоциация посочи пред Bulgaria ON AIR, че сега има 48 регистрирани търговци на природен газ.

" Тези търговци търгуват най-вече на вторичния пазар. Тези търговци имат голям капацитет, само че " Булгаргаз " с поддръжката на актуалното ръководство, блокира да се извърши една действителна доставка, която да е въз основата на конкуренция. " Булгаргаз " е поръчител за високи цени ", разяснява Павлов.

" И да го получим този газ, ние ще би трябвало да го оскъпим като мине през турската система. КЕВР е един орган, който фиксира. Той следи дали се съблюдава съответната процедура, дали се съблюдава логаритъмът за образуване на цени ", сподели още гостът.

Неговото мнение е, че нашата задача в този момент е не да осигуряваме вътрешния пазар, а да натрупаме количества газ, които зимата ще ги използваме като буфер и ще ги предоставяме на системата, като това би трябвало да го направи професионалното управление на " Булгаргаз ".

" Интерконекторът на нас ще ни помогне, когато стартира да работи терминалът в Александруполис. Ние като съакционери ще можем да влияем за по-благоприятно приемане на този газ ", заключи Пламен Павлов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР