Първият социален дом за възрастни свещеници и социално слаби хора,

...
Първият социален дом за възрастни свещеници и социално слаби хора,
Коментари Харесай

Първият социален дом за възрастни свещеници у нас не може да заработи заради скъпия ток

Първият обществен дом за възрастни свещеници и обществено слаби хора, който трябваше да отвори порти в Бачковския манастир, към момента пустее. Причината - светата обител не може да поеме разноските за електрическа енергия.

Ако домът проработи, сметките ще се усилят от два до три пъти, пресмятат от манастира. Последната сметка за ток, която са платили в Бачковския манастир е 12 000 лв..

" Ако този дом стартира да работи, сметката ще бъде двойно или два пъти и половина повече, което ние не можем да осигурим като средства ", споделя свещеник Сионий, свещеник на Бачковския манастир.

Сградата на общественият дом, която е в непосредствена непосредственост до светата обител, е възобновена със средства, обезпечени както от страната, по този начин от донори.

" Дом, който се построи с дарителството на доста хора, дом, който е изцяло подготвен за своята активност и хора чакат да бъдат настанени в него, само че неуместната обстановка с цената на електричеството, която заплащат църковните обекти ни затруднява и се задържаме да отворим това по този начин належащо място, само у нас. Цената, която плащаме за електрическа енергия, е равна с цената, която заплащат бизнеса ", показва свещеник Сионий.

Желаещите да намерят заслон в обществения дом към този миг са 15.

" Постоянно се обаждат и питат и други хора...и нашият отговор е еднакъв - нямаме средства за заплащане на скъпата електрическа енергия, а желаеме страната да направи нужното, да минат всички храмове, всички манастири на битова електрическа енергия ", добавя той.

Домът разполага с 18 стаи.

" Във всяка стая могат по двама индивида да бъдат настанени. Има независима баня, тоалетна, както и общи пространства за телевизия, за занимания на възрастните хора, и несъмнено, медицински кабинет за обслужване на техните потребности ", изяснява свещеник Сионий.

Надеждите са да се откри решение на казуса и домът идната година да отвори порти.

" Дай Боже, да стане това нещо, да се погрижим за хората в потребност и да покажем, че в България е останала човещина ", надява се игуменът на Бачковския манастир.

Таня Матева/Стоян Станчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР