Първият скандален запис, свързан с премиера Бойко Борисов е известен

...
Първият скандален запис, свързан с премиера Бойко Борисов е известен
Коментари Харесай

Записите на Борисов - цинични, вулгарни, отмъстителни frognews.bg

Първият абсурден запис , обвързван с премиера Бойко Борисов е прочут в публичното пространство като “Ало, Ваньо ”. Той излиза на бял свят през 2011 година. Тогава излиза наяве, че разговорите сред Борисов и тогавашния началник на митниците е част от СРС-та, прилагани против Танов по разработка и искане на ДАНС. 

 

„ Ало, здрасти! Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади в този момент отново. “, стартира решително министър председателят. От въпросния запис излиза наяве, че Борисов желае Танов да изтегли проверяващия екип от митничари, пратени в пивоварната на починалия варненски предприемач Михаил Михов, прочут с прозвището си „ Мишо Бирата “.  Накрая Борисов споделя: „ Ако би трябвало, обади му се веднага и му кажи какво сме се разбрали, тъй като там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му заречен, че няма да го окачам, няма да го окачам. “

 

Записът сложи в комична обстановка Танов, който изяснява, че е звънял на пратен му от Борисов номер на есемес, само че нищо не се получавало. Оказва се, че не става дума за телефонен номер, а за  ЕГН. В подслушаната връзка вземат участие още тогавашният заместител на Танов – Антоний Странджев, както и някогашният финансов министър Симеон Дянков. 

Резултатът от СРС-то е пагубно - прокуратурата на два пъти приключва безуспешно инспекцията. Ваньо Танов и Мишо Бирата са покойници, а Антоний Странджев  напуща митниците малко след абсурда. Разследващият Пламен Георгиев пък прави шеметна кариера в държавната администрация, издигайки се до началник на Антикорупционната комисия. Скандалът с  навеса на терасата му, обаче го извади от строя. 

 

Няколко редакции посрещат утрото на 26 април 2013 година със чудноват аудиозапис на пощенските си кутии. От него се схваща, че трима мъже си приказват. Това са  бившият министър председател Бойко Борисов, градския прокурор Николай Кокинов и някогашния аграрни министър Мирослав Найденов. Между тях се усеща непосредственост. Вероятно по тази причина не липсват цинизми и обидни квалификации по адрес на прокурори, политици и публицисти. Най-много “попръжки ” отнася ексглавният прокурор Сотир Цацаров - апетитен за любимецът на ГЕРБ при избора му за обвинител №1 в страната. Именно по тази причина Кокинов загатва на Борисов запаметяващата се имитация: " Ти си го назначи ". В диалога Кокинов и Найденов непрестанно се оплакват, че са " репресирани " и " преследвани " от страна на прокуратурата. Ето дребна част от раздумката сред тримата: 

 

Б.Б.: А този Джамбазов на кой е човек? Аз знам кой го е назначил. Сашо Арабаджиев се е обадил на Филчев и го молят Станишев и Първанов.

Н.К.: Той ми е градски, от Ямбол е, по-малък е от мене. Малко гей си пада, но....

Б.Б: Не малко, той си е прям педерас.

Н.К.: Е да де, но другояче си е положително момче. Умно момче.

Б.Б: Всички педераси са умни по-принцип. И аз започвам към този момент да крещя, че съм пидал.

Н.К.: Хи-хи-хи.

Б.Б.:... с цел да мислат, че съм образован. Кольо Филчев ми описа целата му история. Нали знаеш, той е като СД - като му щракнеш копче и почва да разправя с години и с дати.

Н.К.: Е той Джамбазов, Бойко Найденов го взе. После и аз си го взех.

Б.Б.: Да не би и ти да обичаш по този начин...

Н.К.: Ми де да знам, не съм пробвал. Ама може и да е хубаво. Знае ли човек на тази възраст.

Очаквано развиване! Прокуратурата не видя закононарушение в записа.  По-късно следствието против Найденов беше прекъснато, a Кокинов беше отхвърлен от правосъдната система и стана юрист. 

 

На 12 юни 2020 година в медиите се появява запис с глас, мощно наподобяващ този на настоящия в този миг министър председател Бойко Борисов. В него гласът от аудиофайлът назовава ръководителя на Народното събрание Цвета Краянчева " елементарна кърджалийска пу*тка ". Обяснява още какъв брой бил елементарен и не знаел британски език, по тази причина не е схванал какво му приказват негови сътрудници - водачи на други европейски страни, но " ги е*ал " и " им влезнало откъм гърба ".  

 

Човекът с гласа на Борисов споделя, че е изпратил Комисията за финансов контрол (КФН) против застрахователния холдинг " Еврохолд ", който искаше да придобие активите на чешката енергийна компания ЧЕЗ у нас. " Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по " Еврохолд " на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене ", добавя мъжът от СРС-то. 

 

Следващата тематика във въпросния запис са къщите за посетители и някогашният зам.-министър на стопанската система Александър Манолев. " Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или на следващия ден обвинявания, ще го съсипем. Аз го предизвестих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те ", декларира Борисов и се заканва, че ще " прибере " 200 къщи за посетители, на които е разпоредил инспекция.

 

 Борисов излезе с куп противоречащи си версии за този запис. Първо твърдеше, че това е реплика от различен човек. После заприказва за deep fake (компютърно генериран глас), а най-после съобщи, че на записа е той, само че думите му били инсталирани от разнообразни негови записани изказвания. 

 

Две експертизи бяха направени на въпросния запис. Първата - по искане на евродепутата Елена Йончева, а втората на “сайта ” Биволъ ”. Йончева дава записа на лаборатория, която работи с ФБР. Експертите са безапелационни, че гласът е изцяло достоверен с този на Борисов. В  техническия отчет се споделя, че " записът несъмнено е на българския министър председател. Той е достоверен и няма следи от монтаж ". 

 

Доклад, направен от американската лаборатория Primeau Forensic по искане на “Бивоъ ”, заключава, че изтеклият през юни запис с глас, наподобяващ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или фалшифициран. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от различен запис е дало резултат от 20,3 пункта – умерена възможност на съвпадане.

 

Родната прокуратура, ръководена от Иван Гешев към момента мълчи за достоверността на диалога. 

Следва продължение!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР