Първият рунд от президентските консултации с парламентарните групи приключи. След

...
Първият рунд от президентските консултации с парламентарните групи приключи. След
Коментари Харесай

След първия кръг консултации: Партиите имат нужда от още време за преговори, но искат да има правителство

Първият рунд от президентските съвещания с парламентарните групи завърши. След тях изясненост ще има ли България постоянно държавно управление и след ротацията, няма. Въпреки това обаче и Денков, и Габриел оповестиха, че диалозите протичат градивно, а ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат допирни точки по въпроса с писмения документ, който да подпишат. Той би трябвало да съдържа законодателната и управническата стратегия, както и явен механизъм за взимането на решения. 

Днес първи при президента Радев отидоха представителите на ГЕРБ-СДС. Лидерът на парламентарната група Бойко Борисов не участва на диалозите, вместо него Мария Габриел поведе делегацията, която се състоеше от преговорния екип, който води диалозите с ПП-ДБ.

В рамките на откритата част Мария Габриел съобщи пред президента, че водещ принцип в разискванията е ползата на България. Тя добави, че всяко решение би трябвало да се основава въз основата на полезностите.

След консултациите Габриел съобщи, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат потребност от още време. Тя дефинира диалозите като градивни и акцентира, че за първата политическа мощ е доста значимо да се формулира общ текст, в който ясно да бъде разказано кой какви отговорности носи.

Втори на " Дондуков "  2 се явиха представителите на ПП-ДБ. Те бяха поведени от Николай Денков. Пред президента Радев министър председателят в оставка съобщи, че към момента няма съгласие по отношение на структурата и състава на Министерския съвет. Той сподели обаче, че двете политически сили са постигнали значителен прогрес при разискванията.

Денков акцентира, че за ПП-ДБ е извънредно значимо, че през уикенда се е преговаряло първо за промените, за механизма за назначения в регулаторите и контролните органи, за правосъдната система. След консултациите той разяснява, че се надява оптимално бързо да се премине от договаряния към решения.

Той добави, че в случай че не се стигне до излъчването на кабинет с първия мандат, то това сигурно би означавало, че страната отива към нова порция предварителни парламентарни избори.

Последни за деня бяха Движение за права и свободи. Лидерът на ПГ на Движението Делян Пеевски не се яви на " Дондуков "  2. Тяхната делегация бе поведена от другия ръководител Джевдет Чакъров. Пред президента той акцентира, че Движение за права и свободи желае България да бъде постоянна.

Йордан Цонев пък дефинира Движението като главен фактор на непоклатимост пред първите девет месеца от ръководството.

След консултациите с президента от Движение за права и свободи резервираха безмълвие и не дадоха изказване медиите. С това завърши и първия ден от консултациите при президента.

Утре на " Дондуков "  2 би трябвало да отидат " Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Първата среща стартира в 9:30.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР