Първият роботизиран телескоп в Югоизточна Европа беше официално открит в

...
Първият роботизиран телескоп в Югоизточна Европа беше официално открит в
Коментари Харесай

Първият роботизиран телескоп в Югоизточна Европа бе официално открит в обсерваторията Рожен

Първият роботизиран телескоп в Югоизточна Европа беше публично открит в Националната астрономическа обсерватория на Българска академия на науките при връх Рожен, съобщи Българска национална телевизия.

Лентата беше прерязана от премиера акад. Николай Денков, акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките, проф. Евгени Семков, шеф на Института по астрономия и министъра на образованието проф. Галин Цоков.

За нас е горделивост, че имаме най-сложната и най-богата като научно съоръжение обсерватория в Югоизточна Европа, сподели учен Николай Денков, като добави:

" Аз съм горделив, че българската астрономия и астрофизика е освен на международно равнище, само че тя има своите международни учени, които работят в най-хубавите университети в света. "

Толкова години, откакто е открита обсерваторията, нашето потомство астрономи ще остане в историята на науката в България с този нов телескоп, съобщи професор Евгени Семков, шеф на Института по астрономия.

" Това ще бъде този нов телескоп с диаметър на огледалото от 1,5 метра, който ще даде спомагателни благоприятни условия на нашите учени да вземат участие в интернационалните колаборации, да изследват най-интересните обекти на Вселената. " - означи той.

Откритият през днешния ден телескоп е превъзходна облага за цялата астрономическа гилдия, сподели учен Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките:

" Това е план, който е напълно български. Аз постоянно съм казвал, че науката в България ще се оправи тогава, не когато Европа ни дава пари, а когато страната стартира да отделя средства за своите учени, както в научните организации, по този начин и във висшите държавни учебни заведения. "

Националната астрономическа обсерватория " Рожен " е включена в новата национална стратегия на МОН " Образователни направления ".

Роженската обсерватория е център, за който Министерство на образованието и науката през последните години е вложило над 6,8 млн. лева по Националната карта за научна инфраструктура, сподели министърът на образованието проф. Галин Цоков.

По негова оценка НАО " Рожен " е освен народен теоретичен център, само че и районен, както и един от водещите в Европа. Една трета от посетителите в обсерваторията са деца и възпитаници, посочи министърът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР