Първият професионален театър в България – Пловдивският, чества 140 години

...
Първият професионален театър в България – Пловдивският, чества 140 години
Коментари Харесай

Пловдивският театър чества 140 години от основаването си

Първият професионален спектакъл в България – Пловдивският, празнува 140 години от основаването си. Той е основан единствено няколко години след Освобождението на България – през 1881 година, по самодейност на жителите на града.

Юбилеят от трупата означават довечера с премиера на грандиозния театър „ Коприна “. Пиесата е по романа на Алесандро Барико. Драматизацията е на Александър Секулов, а режисурата на Диана Добрева.

Впечатляващи се сценографията и костюмографията, които са дело на Мира Каланова и Марина Райчинова. Музиката е поверена на Петя Диманова, а на сцената излизат най-ярките имена на трагичния спектакъл под тепетата.

Спектакълът слага фокуса върху търсещия човек; индивидът, минал през саможертвата и любовта, само че в същото време е и метафора на човешкото безпокойствие.

Премиерата е част от стратегия „ Наследство “ на Пловдив – Европейска столица на културата. Това е следващият стадий от плана „ Пътуващият човек “, част от който е и отличеният с голям брой награди „ Одисей “. Според шефа на театъра Кръстю Кръстев „ Коприна “ е венецът на плана.

Вижте във видеото премиерни фрагменти от постановката на театъра в Пловдив, предоставени особено за феновете на Българска национална телевизия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР