Първият порок е, че в документа се посочва как законния

...
Първият порок е, че в документа се посочва как законния
Коментари Харесай

Юристи алармират: Постановлението на прокуратурата срещу Асен Василев е с пороци, трябва да се отмени

Първият недостатък е, че в документа се показва по какъв начин законния мотив за старт на следствието е “Съобщение на органите на Министерство на вътрешните работи до Специализираната прокуратура”. Вътрешният министър Бойко Рашков отхвърли още предходната седмица да е правено сходно нещо. Това дава съображение да се счита, че държавното обвиняване е основало документ с погрешно наличие, което единствено по себе си е също закононарушение. Още занапред е ясно, че хората на Иван Гешев ще се създадат на разсеяни за тази изцепка.

Другото, което бие на очи е, че е изпуснат така наречен диспозитив по член 282, а точно - закононарушение по работа, за който в действителност ще бъде привикан Асен Василев. Магистрати обясниха характерния пропуск по този начин: “Липсва детайл от състава на закононарушението, което го прави несъставомерно от справедлива и субективна страна по смисъла на Наказателен кодекс “.

На въпрос на Фрог нюз какво значи всичко това, източниците ни обясниха: При два основни порока, това значи, че би трябвало да има незабавна анулация на постановлението, което по този начин или другояче още не е предявено”.

В случая прокуратурата бе сигнализирана от посочения за доближен до Бойко Борисов петролен необут Георги Самуилов от “Инса Ойл”. Държавното обвиняване стремително се задейства като стартира наказателно гонене. Според Асен Василев, обаче среща, за каквато Самуилов написа в сигнала, не е имало въобще.

Не е загадка, че по времето на ГЕРБ, Самуилов е печелел доста от публичните поръчки, свързани с доставка на гориво за държавните и общински ведомства. Асен Василев съобщи по НТВ в неделя вечерта, че предишното лято се е виждал с предприемача, който желал да му се оплаче от напън от страна на Борисов и Пеевски поради Държавния запас. Любопитно ще е да разберем, дали този факт ще послужи на прокуратурата, с цел да започва също следствие.

Има два прекомерно любопитни обстоятелството, свързани с оповестеното разпореждане на обвиняването. Първо - инструкции за започване на следствието е даден от магистрат, който е имал отношение към скандалното дело “Костинброд”. И второ - откакто Рашков сподели Постановлението на прокуратурата, два дни не е имало достъп до Унифицираната осведомителна система УИС/, в която се разгласяват въпросните постановления. Според прокурори, хората, които имат достъп до тази система, не са могли да влязат, нито да разгласяват документи. Смята се, че блокирането е обвързвано с това, че се е търсел кой е изнесъл и е дал документите на шефа на Министерство на вътрешните работи.

.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР