Първият по рода си в Източна Европа Институт за компютърни

...
Първият по рода си в Източна Европа Институт за компютърни
Коментари Харесай

Българският компютърен институт INSAIT се присъединява в първия Алианс за изкуствен интелект в света по покана на IBM и Meta

Първият по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект (AI) и технологии - българският INSAIT, е една от към 50-те организации в света, които получават покана за присъединяване в историческия първи световен Алианс за изкуствен интелект в света. От института към Софийския университет оповестиха, че са и единственият представител от Източна Европа .

Поканата е на софтуерните колоси IBM и Meta , като двете компании я оповестиха през днешния ден в Съединени американски щати, оповестяват международните организации. А концепцията е да се обединят най-големите мозъци в света от частния бранш, научните среди и институциите в името на построяването на отворен, безвреден и виновен изкуствен интелект.

Общият брой на членовете към основаването на Алианса е деликатно селектиран и в него се включват едни от най-силните университети и развойни центрове в света. Българският INSAIT записва името си до водещи научни институции като НАСА, ЦЕРН, университетите Харвард, Йейл, Бъркли, ETH Цюрих, както и софтуерни компании като Sony, Linux, Intel, AMD и Dell .
 INSAIT - новият български компютърен институт, припознат от Гугъл, Amazon и DeepMind
България ще се снабди с компютърен институт за 200 милиона лв., съфинансиран от Гугъл и Amazon

Визията на плана получава цялостната поддръжка от софтуерния бранш у нас

Българският институт освен взе участие в Алианса, само че и записва името си измежду създателите на самодейността, която си слага за цел да промени бъдещето на изкуствения разсъдък в международен проект.

За световното въздействие на организациите, които се включват в него, са показателни и систематизираните данни. Общият бюджет на Алианса за развойна активност надвишава $80 милиарда годишно. В другите организации и компании работят общо 1 милион души, а студентите учащи се в тях са 400 000.
 Снимка 624500
Източник:

Чрез общо, от Meta и IBM акцентират, че " това е основен миг за развиването на изкуствения разсъдък и неговото бъдеще. Тези технологии вкарват съвсем всекидневно благоприятни условия, които могат да подобрят метода, по който работим, живеем, учим и взаимодействаме един с различен. "

От двете технологични компании са безапелационни, че напредването на изкуствения разсъдък човечеството би трябвало да развива и способността да ръководи сигурността. Това е и главен приоритет за Алианса, зад който застават неговите членове.

Стратегическа цел на плана е да се измести фокуса от огромни корпорации, които развиват технологии със лична визия за изкуствения разсъдък. Затова Алиансът слага във фокуса на бъдещата промяна точно отвореното съдействие и потреблението на експертизата на оптимално необятен кръг от организации - дребни компании, университетски среди, научни организации, огромни предприятия и институции.

Освен, че е подсилен от международни софтуерни колоси, визията на българския INSAIT получава цялостната поддръжка и от софтуерния бранш у нас . Още по време на откриването си предходната година институтът притегли финансиране в размер на 12 милиона лв. от SiteGround - един от водачите на интернационалния уеб хостинг пазар със седалище в България, както и 1,3 милиона лв. от други известни софтуерни бизнесмени и вложители.
 Мартин Вечев, INSAIT: България може да се трансформира в международен IT център
Мартин Вечев, INSAIT: България може да се трансформира в международен IT център

Благодарение на Института за компютърни науки INSAIT, в който ще бъдат вложени над 170 млн. лева
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР