Първият пилотиран космически полет за 2019-та година е вече в

...
Първият пилотиран космически полет за 2019-та година е вече в
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Юнити изведе в космоса трима души и няколко научни опита за нуждите на НАСА!

Първият пилотиран галактически полет за 2019-та година е към този момент в историята! Частният американски транспортен съд на Върджин Галактик “Юнити ” хвърча сполучливо през днешния ден малко след 18:00 ч. българско време и доближи до височина от 89.9 километра – с близо 10 километра над 80-километровата граница, която НАСА и военновъздушните сили на Съединени американски щати смятат за начало на галактическото пространство. 

На борда на “Юнити ” летяха водачите Майкъл Масучи и Дейв Маккей, както и треньорката на Върджин Галактик Бет Моузес. Те се трансфораха надлежно в 569-тия, 570-тия и 571-вия човек, достигнали до галактическото пространство. И до момента в който Маккей и Масучи са професионални летци-изпитатели, същото не може да се каже за Моузес – тя не е минала през пилотско образование, надлежно бе първият пасажер, летял на борда на комерсиален галактически транспортен съд. Бет Моузес е и първата жена в историята на космонавтиката, която доближи до космоса на борда на комерсиален галактически транспортен съд.

В рамките на днешния полет бяха маркирани още няколко събития, които се случиха за пръв път – както за Върджин Галактик, по този начин и за комерсиалната пилотирана космонавтика като цяло. За пръв път трима души летяха дружно в космоса на борда на пилотиран галактически транспортен съд от серията “СпейсШипТу ” и за пръв път трима души летяха дружно в космоса на борда на частен галактически транспортен съд въобще. За пръв път галактически транспортен съд от серията “СпейсШипТу ” мина скорост от 3 Маха. За пръв път “Юнити ” бе претрупан с толкоз количество потребен товар, колкото се чака да транспортира и по време на постоянните му задачи. 

На борда на галактическия транспортен съд пътуваха и няколко опита на НАСА, които са свързани с създаването на галактически животоподдържащи системи и премерване на електромагнитни полета. Ето имената на тези опити:

Microgravity Multi-Phase Flow Experiment for Suborbital Testing – съгласуван от галактическия център Джонсън.

Vibration Isolation Platform – съгласуван от Контролд Дайнемикс.

Collisions into Dust Experiment – съгласуван от Университета в Централна Флорида. 

Electromagnetic Field Measurements – съгласуван от Университета Джон Хопкинс. 

Пълно изложение на научните опити има на уеб страницата на НАСА. 

Днешният полет бе вторият пилотиран галактически полет на Съединени американски щати след приключването на програмата “Космическа совалка ” през 2011-та година. Напомням на читателите, че Върджин Галактик изпрати за пръв път хора в космоса на 13-ти декември 2018-та година – първа американска пилотирана галактическа задача след ерата на совалките. 

Ричард Брансън, създател на компанията, възнамерява да организира още най-малко два тестови полета, преди да стартира постоянното транспортиране на елементарни жители до галактическото пространство. Първият постоянен полет е плануван за юли – точно на 50-годишнината от пилотираната задача “Аполо 11 ” до Луната. Самият Брансън ще лети тогава на борда на “Юнити ”. 

За повече информация: Върджин Галактик

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР