Първият пациент с чип в мозъка показа как играе онлайн

...
Първият пациент с чип в мозъка показа как играе онлайн
Коментари Харесай

Първият пациент с чип в мозъка мести шахматни фигури със силата на мисълта си

Първият пациент с чип в мозъка сподели по какъв начин играе онлайн шах, употребявайки само силата на мисълта си. За това споделя организация Ройтерс.

Компанията на Илон Мъск за първи път вгради безжичен компютърен чип в човешки мозък през януари тази година. Два месеца по-късно Neuralink показа пациента онлайн в обществената мрежа X (Туитър).

Целта е да могат да се свържат човешките мозъци с компютрите

29-годишният Ноланд Арбау изигра онлайн партия шах, като се твърди, че той от самото начало е направлявал компютърната мишка само със силата на мислите си.

Снимка: Ройтерс

Младият мъж е неподвижен от шията надолу след случай при гмуркане. „ Операцията беше супер лесна и лека “, споделя той във видеото във връзка имплантирането на чипа. Ноланд Арбау е изписан от болничното заведение безусловно един ден след интервенцията.

Днес твърди, че е извънредно признателен, че още веднъж може да играе обичаните си компютърни игри с часове, без да се постанова да употребява ръцете си. Но новата технология към момента „ не е съвършена “ и има „ някои проблеми “, изяснява още пациентът с безжичния мозъчен чип.

Ще се реализира ли симбиоза сред човек и изкуствен интелект?

Биомедицинският специалист и някогашен програмен шеф в американската изследователска организация към Националния институт по опазване на здравето Кип Лудвиг е внимателен в оценките си. Според него това, което от компанията Neuralink демонстрират, „ не е явен пробив, само че сигурно е добра насочна точка “.

Снимка: Ройтерс

„ Компании като BlackRock и Synchron към този момент са потвърдили, че парализирани пациенти могат да употребяват своите импланти за ръководство на електронни устройства “, отбелязва Лудвиг. Все отново обаче регистрира като позитивен прогрес, че пациентът на Neuralink към този момент може да комуникира с компютър по метод, по който не го е правил преди имплантирането. Но добавя, че както компанията, по този начин и пациентът имат още доста да учат.

За задачата мъжът си представял по какъв начин изписва другите букви с ръка

„ Не съм казвал, че сме на финалната права. Има още доста работа, която би трябвало да свършим, само че несъмнено мога да кажа, че животът ми се помени “, твърди самият Ноланд Арбау.

Снимка: Ройтерс

Имплантът на компанията Neuralink е с размера на няколко монети от 5 цента, подредени една върху друга. В бъдеще те ще оказват помощ на хората, които имат неврологични болести – като например Паркинсон или амиотрофична латерална склероза (ALS). Идеята е пациентите да възвърнат подвижността си. Но също по този начин е допустимо тези хората в последна сметка да получат и достъп до изкуствения разсъдък посредством чипа.

Екипът на Мъск има упоритостта с разработваната от тях технология парализирани хора да управляват устройства отдалечено

Преди Neuralink да сложи първия си мозъчен чип на човек, специалистите тестваха импланта при маймуна макак. Тя можеше да играе на видеоигра без да употребява джойстик, мишка или клавиатура.

За това по какъв начин работи мозъчният чип - четете тук: 

Как работи мозъчният чип
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР