Първият от общо шест хеликоптера за спешна медицинска помощ по

...
Първият от общо шест хеликоптера за спешна медицинска помощ по
Коментари Харесай

Първият хеликоптер за спешна помощ кацна в България

Първият от общо шест хеликоптера за незабавна здравна помощ по въздух кацна в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Първата българска въздушна кола за спешна помощ излeтя към България в сряда заран от производителя в Италия и преди броени секунди кацна в авиобазата на Главна дирекция " Гранична полиция " на летище София.

На събитието участват министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и шефът на " Bulgaria Heli Med Service " Димчо Добрев.

БГНЕС напомня, че министърът на превоза Георги Гвоздейков заяви, че през 2024 година България ще придобие 3 хеликоптера – един в края на януари, втори в края на юни и третият – през декември. През 2025 и 2026 година ще дойдат и останалите.

Застраховката за тази година е обезпечена. Проектът започва през 2020 година, неговият бюджет е 22 млн. лева

През първата една година хеликоптерът следва да лети единствено по ярко, или 30 мин. преди изгрева и 30 мин. след залеза. Това е условие на Европейския правилник за авиационна активност.

Машините ще се употребяват и при донорска обстановка, при превозване на екипи от национални или републикански консултанти за съответните лечебни заведения в страната, превозване при незабавни положения на кръвни артикули и други

Хеликоптерът няма да бъде в помощ на Планинската избавителна работа по отношение на търсене, търсене и избавяне. Но тогава, когато би трябвало да се транспортира потърпевш в планината, хеликоптерът ще може да извършва тези действия.

Обхватът на хеликоптера е с радиус от към 200 км от София по права линия. Предвидено е машините да бъдат по този начин ситуирани, че териториите да се припокриват най-малко от две машини. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР