Първият от ново поколение бойни кораби беше приведен в първоначална

...
Първият от ново поколение бойни кораби беше приведен в първоначална
Коментари Харесай

Франция приведе в първоначална готовност боен кораб от ново поколение

Първият от ново потомство бойни кораби беше наведен в първична оперативна подготвеност във водите край френския град Лориен в департамента Морбиан, съобщи Франс прес. Поръчката на корабите беше направена преди единадесет месеца, като пет от тях са за френските военноморски сили, а три - за Гърция.

Очаква се фрегата да се трансформира в острието на френския боен флот, откакто бъдат издигнати и други осем многофункционални кораба " Фрем ". Очаква се дългата 40 метра мачта да бъде инсталирана на бойния транспортен съд в околните дни.

Първите проби на бойния транспортен съд предстоят, а влизането му в състава на френските военноморски сили се планува за 2024 година Останалите четири фрегати би трябвало да бъдат доставени в интервала 2026-2029 година

Други два бойни кораба се строят по поръчка на Гърция и би трябвало да бъдат подготвени след три години. Властите в Атина чакат и трета фрегата през 2026 г, като имат опция за поръчка на четвърти спомагателен транспортен съд.

Министърът на националната защита на Гърция Никос Панайотопулос присъстваше на церемонията по привеждането в подготвеност на кораба и съобщи, че " това е исторически миг освен за Франция, само че и за европейската защита и стратегическата автономия на континента ".

Френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню разяснява, че " за жал, тези бойни кораби ще са нужни, защото морето се трансформира в зона на състезание и борба ".

Фрегатата от ново потомство е кръстена на военачалник Пиер-Алексис Ронарк, а отвън Франция ще се назовава " Белара ". Тя ще има екипаж от 125 моряци и може да одобри 150 души. Тя ще е първата с интегрирана система за киберсигурност и радар " Сий Файър " (Sea Fire), който обезпечава 360-градусово непрекъснато наблюдаване, водещо до по-ефективна противовъздушна защита. 

Бойните кораби, предопределени за Гърция, ще имат потенциал от 32 противовъздушни ракети " Астер 30 ", а тези за Франция - 16.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР