Първият опит за създаването на национален модел е предприет в Турция през

...
Първият опит за създаването на
национален модел е предприет в Турция
през
Коментари Харесай

Проектът турски национален автомобил – първата кола през 2021-а

Първият опит за основаването на национален модел е подхванат в Турция през 1961-а година. Тогава по самодейност на президента Джемал Гюрсел инженерите от железниците основават четири прототипа на седан с име Devrim (Революция).

Преди две години турското правителство закупи правата върху структурата на седана Saab 9-3 за създаването на негова основа на национален/народен автомобил. Преди броени дни тази история получи продължение – президентът Ердоган разгласи за основаването на консорциум от пет компании, които ще движат пооекта.

Това са Anadolu Group (камиони, рейсове Isuzu и Itochu, лични мотори Antor и дистрибутор нам KIA), BMC (най-големият производител в страната на търговски автомобили и боен контрактор), Kıraça Holding (също търговски автомобили), Turkcell (телекомуникации) и Zorlu Holding (електроника и битова техника). Очаква се че първият прототип ще бъде подготвен в 2019-а, а след още три години да тръгне и серийното производство.

В началото на 1960-а компанията Koç Holding предложи на държавното управление създаването на турската марка Anadol и получи разрешение. Партньори на плана са били британската компания Reliant (дизайн) и Ford (техническата част). От тази марка са направени над 100 000 коли от седем модела с различни купета, само че въпреки всичко заради чуждото присъединяване не били считани за турски. В 1991-а заводът изцяло преминава към локален монтаж на модели на Ford.

Турция е измежду огромните производители на автокомпоненти, в страната имат заводи за произвеждане на автомобили практически всички огромни световни марки. Пазарът на страната се колебае силно – от 200 000 до съвсем милион автомобила годишно. За първите осем месеца на годината в Турция са продадени 423 198 автомобила, от които 294 037 вносни (спад от 25%) и 129 161 (+20%) направени в страната.

Плановете на новия тръст предвижда четири месеца разбори, а по-късно през 2018-а при всестранна държавна продръжка да тръгне работата по прототипа. Разглеждат се разновидности за хибридно и чисто електрическо задвижване на колата. Приказките че тя ще бъде развивана със собствени сили на турците, вероятно ще се окажат надалеч от истината и по всяка вероятност китайската компания NEVS, притежател на патентите за SAA ще вземе сериозно присъединяване в развойната активност по проекта.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР