Първият одобрен проект на образователната институция е по Национална програма:

...
Първият одобрен проект на образователната институция е по Национална програма:
Коментари Харесай

Детска градина Радост - Севлиево спечели проект за предучилищно образование

Първият утвърден план на просветителната институция е по Национална стратегия: „ Хубаво е в детската градина “. През образователната 2022/2023 година детска градина „ Радост “ – Севлиево ще работи като новаторска детска градина.

Иновативният план е за STEM образование. На детската градина ще бъдат преведени спомагателни 5 000 лв. за създаване на среда за работа по плана, което планува да бъдат закупени комплекти „ LEGO®EDUCATION “ на стойност 4 871 лв. - за спомагателна работа с децата и да бъдат подготвени 8 учителя за работа с тях.

Педагогическият екип на детската градина счита, че е належащо да се смени фокусът в образованието: от преподаване на познания към преодоляване на основни компетентности и развиване на качества у децата да вземат решение проблеми. „ LEGO®EDUCATION “ дава тъкмо тези решения за ранно обучение на децата посредством внедряване на компетентностния метод при работа с децата в детската градина. Това е повода просветителната институция да кандидатства с този план.

Образователните решения на „ LEGO®EDUCATION “ за ранно обучение са основани на метода „ учене посредством игра “ и „ учене посредством правене “. Те дават нов образ на ученето и предефинират играта, с цел да навлязат дребните деца в света на науката и да развият своята креативност. Целта на „ LEGO®EDUCATION “ е да подтиква естественото любознание, с цел да се отворят децата към математиката, науката и да развият езиковите си умения.

Чрез „ LEGO®EDUCATION “ се предизвиква любовта към откриването и проучването у децата и по този начин се подкрепя развиването на обществени и прочувствени умения, които са значими за ученето през целия живот.

В екипа на плана са включени четири педагогичен експерта от ДГ „ Радост “ №2 и психолог. Те ще организират всяка седмица по едно в допълнение педагогическо взаимоотношение в просветително направление: “Конструиране и технологии “ с децата от втора, трета и четвърта възрастова група (ЗПО), в интервала от 01.10.2022 година до 30.05.2023 година Времето на осъществяване на градивните игри ще бъде след главните форми на педагогическо взаимоотношение с комплектите на „ LEGO®EDUCATION “.

Децата ще работят с шестте типа комплекта „ LEGO®EDUCATION “, съгласно техния интерес като се планува с всеки тип комплект да се проведат избран брой педагогичен взаимоотношения посредством градивна игра. В тези занимания (при желание) ще бъдат включени и родителите под разнообразни форми.

Чрез този новаторски план у децата ще бъдат сложени главните на STEM концепциите, които те ще свържат с действителния живот. Чрез новаторския план ще вземат решение проблеми и ще откриват по какъв начин науката, технологиите, инженерството и математиката действително въздействат на всекидневието им и какъв брой належащо е тяхното съзнателно проучване в учебно заведение.

Подходът дава опция да се вършат връзки сред обособените просветителни посоки, което способства за по-ефективното асимилиране и затвърждаване на целевите компетентности и постигането на просветителните цели. Дейностите с градивните материали ще насърчат развиването на фината моторика, която е от основно значение за развиването на уменията за писане, както и за говорно-речевите умения.

Вторият утвърден план на ДГ “Радост “ - Севлиево е по Национална стратегия „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “ Модул 5. „ Площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата “. По него към този момент са разчертани две външни площадки по сигурност на придвижването по пътищата в двете здания на детската градина и е закупено нужното съоръжение за тях. Целевата дотация, която ще получи детската градина за това е 1 600 лв., а остатъкът от 1 566 лв. е за сметка на детската градина. Чрез този план управлението на просветителната институция основава и външна среда за образование на децата по сигурност на придвижването по пътищата, защото до момента те се образоваха основно посредством вътрешни площадки по БДП..

Третият утвърден план е по Национална стратегия „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение “. По него детската градина към този момент е получила от МОН стационарна интерактивна дъска и проектор. Чрез тях ще бъде построен интерактивен кабинет в ДГ “Радост “ №1, с цел да могат всички деца и учители да я употребяват.

С тази нова облага, интерактивната база на детската градина се усилва и тя към този момент ще разполага с 4 интерактивни дъски и един интерактивен преносим компютър.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР