Първият милиардер, който бе включен в списъците на списание „Форбс”

...
Първият милиардер, който бе включен в списъците на списание „Форбс”
Коментари Харесай

Къде се скри първият банкрутирал милиардер

Първият милиардер, който бе включен в описите на списание „ Форбс” и банкрутира, потъна надълбоко в дебрите на Черна гора, описват съветските медии. Телман Исмаилов е издирван за задължения от близо 50 милиарда рубли /около 800 милиона долара/ от няколко крупни кредитора, в това число и банка ВТБ.

Наскоро Русия показа документи с искане за изгонването му от Черна гора. Веднага юристът на Исмаилов Милош Вуксанович заяви, че клиентът му е получил политическо леговище и е освободен от мястото, където бе задържан. Това стана на 22 октомври.

Така черногорското държавно управление дава на Исмаилов право да живее свободно и му предлага отбрана от съветските силови структури. Черногрците имат т. н. „ Златни паспорти”. Те се дават на всевъзможни аферисти, които желаят да си платят и да станат жители на страната.

За задачата те би трябвало да внесат 100 хиляди евро в държавния фонд, да придобият някакъв неподвижен парцел и да влагат 250 хиляди евро в туризма в северната част и 450 хиляди в южната част на страната.



Първият в историята фалирал доларов милиардер бе непосредствен другар с някогашния кмет на Москва Юрийл Лужков.

Лужков го наричаше „ собствен брат” и тъкмо той му оказа помощ да вземе под аренда големия пазар за китайска ширпотреба „ Черкизон”. В началото на 90-е години на предишния век ежедневния оборот на пазара, който е изцяло безотчетен, е десетки милиони долари.

Телман Исмаилов е от планинските евреи в Азербайджан. Баща му е бил „ цеховик” – частник, които се занимава с произвеждане по времето на соца. Синът му приключва стопанска система.

Телман Исмаилов натрупа несметното си благосъстояние от мегапазара „ Черкизон”. Там той дава по 90 сантиметра повърхност за търговия на останалите без работа руснаци при започване на 90-е години. В големи контейнери живеят десетки хиляди незаконни имигранти. По някои оценки – 100 хиляди души.



В началото на новото хилядолетие „ Форбс” класира Исмаилов измежду най-богатите хора на планетата. На юбилея му пее Алла Пугачова. Специално за него Филип Киркоров учи ария на азербайджански. За да е цялостен кичът, в разгара на тържеството от тавана се посипва дъжд от 100-доларови банкноти.

През 2008 Исмаилов строи в Анталия 7-звезден хотел за 1,4 милиарда $. Считан е за най-скъпият от Британските острови до източната турска граница. На откриването са поканени Шарън Стоун и Моника Белучи.

Тогава Владимир Путин споделя няма нищо неприятно в това да се стоят такива хотели в чужбина, само че би било добре да се влагат сходни средства и в хотелите за олимпиадата в Сочи.

Исмаилов си взе записка и незабавно разгласи план за хотел за 800 милиона, който по този начин и не бе стартират.

През 2010 съветският президент се изрече негативно и за съществуващия към момента замърсен и цялостен с бандити пазар „ Черкизон”.

Путин непосредствено съобщи, че за стоките на този обект не се заплащат никакви мита и че продажбите не се регистрират пред страната. И грозотията бе затворен. „ Всяка сергия тук убива по един почтен съветски производител”, разгласи президентат.

Със затварянето на „ Черкизон” секва големият сив приход на Телман Исмаилов. Различни банки оповестиха, че не обслужва десетките си заеми за стотици милиони.

През 2017 прокуратурата го упрекна, че стои зад убийството на двама крупни съветски предприемачи. Единият бил съучастник на брат му, който му дължал 5,5 милиона.

За да не му заплаща Исмаилов изпратил убийци. И те премахнали и стоящият до него в колата различен огромен предприемач.

След това прокуратурата разгласи, че убийствата, зад които се допуска, че стои Исмаилов са осем! И тогава той избяга в Турция в хотела си за 1 милиарда $.

Спокойствието на Исмаилов е малко. Та е привикан от локалните прокурори, които го разпитват за една от хипотетичните му жертви – турски жител.

Телман небрежно продава потъналият в задължения хотел за 1,4 милиарда за 124 милиона. Родният Азербайджан отхвърли да му даде леговище. И Телман Исмаилов заживя в наета първокласна вила в Черна гора.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР