Първият медицински хеликоптер ще дойде през декември, каза бившият здравен

...
Първият медицински хеликоптер ще дойде през декември, каза бившият здравен
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Когато имаш 6 млн. население, не ти трябват 36 млн. дози ваксина


„ Първият медицински хеликоптер ще пристигна през декември ", сподели някогашният здравен министър

„ Някои от нас заплатиха доста висока персонална цена. Научихме и доста. Сега имаме доста повече отговори. Страхът бе в основата на огромна част от решенията “. Това съобщи пред  NOVA NEWS някогашният здравен министър Костадин Ангелов във връзка две години от оповестяването на изключителното състояние в България – 13 март 2020 година, поради пандемията от ковид. Той е и претендент за народен представител от ГЕРБ-СДС.

Бившият министър посочи своя спор с една от фармацевтичните компании и обвиняването, че те не съблюдават договореностите за снабдяване на ваксини против COVID-19. „ В началото бяха избрани 35-36 млн. дози ваксини за България. Моят екип направихме всичко допустимо, с цел да понижим това количество до към 12-13 млн. дози “, сподели Ангелов и увери, че тогава страната ни е защитила и медицинския, и гражданския интерес на българите.

„ Когато имаш 6 млн. население, не ти трябват 36 млн. дози ваксина “, сподели някогашният здравен министър. 27 декември 2020 година в страната ни дойде първата ваксина “, напомни той.

Ангелов сподели, че негов правоприемник в здравното министерство е изразил подозрение в качеството на имунизациите.

„ Първият медицински хеликоптер ще пристигна през декември. Има подписани документи “, уточни още Костадин Ангелов.

За детската болница той изясни, че политическите му съперници са подписали контракт с компания, която да търси терени, да ги откри и да прави идея за детска болница. „ Оказа се, че тази компания нищо не е направила за този интервал, нямаме крачка прогрес “, съобщи Ангелов. „ България не може да се ръководи през Facebooк, нито с лозунги “, добави той.

Относно неналичието на избран медикамент за диабетици, той съобщи, че няма гаранция, че това лекарство ще отиде при диабетици, вместо в центровете за намаляване.

По думите на Ангелов, в случай че се запазят равнищата на разноските, нормативно гласувани в предходния парламент, бюджетният недостиг ще бъде над 6%. Ако би трябвало дефицитът да е 3%, ще има рязане на разноски в бранш опазване на здравето, просвета и други браншове, изясни той и добави, че със боязън чака да има милиарди нов дълг.

Относно предлагането за нарастване на здравната вноска, както и на таксата за посещаване при доктор, някогашният здравен министър разгласи: „ Какво като увеличим здравната вноска “.

Той  изясни, че предходните ръководещи са дали 300 млн. лева за доболничната помощ, само че това не се е отразило на здравето на българите. „ Проблемът е учредителен, да, и финансов “, сподели някогашният здравен министър.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР