Първият малък модулен реактор в Европа ще заработи на около

...
Първият малък модулен реактор в Европа ще заработи на около
Коментари Харесай

Малък АЕЦ на 140 км. от Русе строи Румъния

Първият дребен модулен реактор в Европа ще проработи на към 140 км от Русе в Румъния. Това стана факт, откакто северната ни съседка подписа контракт с американската компания NuScale за фронт-енд инженеринг и планово изследване за създаване на електроцентрала с технологията NuScale VOYGR, заяви Money.bg.

Избрана е площадката на Топлоелектрическа централа " Дойчещ " в окръг Дъмбовица , Южна Румъния. За задачата остаряла топлоелектрическа централа беше разрушена в края на ноември.

През идващите месеци ще се вършат оценка на въздействието върху околната среда , подземно геотехническо изследване, оценка на разноските и ред други подготвителни действия, с цел да бъде построена нова електростанция, основана на NuScale VOYGR-6.

По класификацията на МААЕ,  " дребни " са реакторите с до 300 мегавата мощ. Още по време на Студената война сходни се внедряват в подводници, самолетоносачи, ледоразбивачи и пробно в бойни самолети, а също и за научно-изследователски цели.

Съвременните дребни модулни реактори интегрират всичките си системи в един моноблок за по-висока надеждност и по-лесна употреба на по-ниска цена. Освен това те разрешават групиране съгласно нуждата в дадения случай. Така да вземем за пример VOYGR-6 ще съдържа 6 дребни 77-мегаватови реактора, способни да генерират обща мощ от 462 МВт.

Един от плюсовете на дребните модулни реактори е, че по-рядко се постанова да бъдат зареждани с гориво. В същото време, учени от Станфорд и Университета на Британска Колумбия показват, че този тип реактори отделят 35 пъти повече нуклеарни боклуци за единица създадена сила спрямо огромните енергоблокове.

Топлоелектрическа централа " Дойчещ " е безусловно до къщите на хората в градчето. От екологичната организация " Грийнпийс " оповестиха, че нуклеарният план се придвижва към реализация без публично разискване  и без да има изясненост какъв брой огромен ще е периметърът към новата централа.

" Освен рисковете, подбудени от съмнителното местонахождение на реакторите, този план изисква големи разноски за осъществяване и поддръжка - разноски, които не са оправдани, когато ги съпоставим с индустриалния потенциал на тези уреди. Освен това тази технология е към момента в развой на създаване и нейното използване е мъчно. На процедура на никое място по света няма дребни модулни реактори; планът за атомна електроцентрала, препоръчан от NuScale, компанията, която продава реакторите, даже не е достигнал стадия на работещ първообраз ", показаха през ноември деятелите.

За построяването на подобен вид нуклеарна мощ в Европа първи заприказва американският президент Джо Байдън по време на Партньорството за световна инфраструктура и вложения през юни предходната година. Проектната компания RoPower Nuclear, която е поравно благосъстоятелност на нуклеарния оператор Nuclearelectrica и колегата ѝ Nova Power & Gas, получи през октомври 14 млн. $ грант от Американската организация за търговия и развиване, напомня SeeNews.

" Подписването на контракта е вследствие на съвсем четири години съдействие, проучвания и изследвания, с цел да подсигуряваме, че избираме най-безопасната и ефикасна технология, както и вярното й местонахождение. Това също по този начин показва, че сътрудниците споделят едни и същи полезности и уговорката да изградят по-зелено и по-устойчиво бъдеще за идващите генерации ", заяви Космин Гица, ръководещ шеф на Nuclearelectrica.

Компанията има атомната електроцентрала " Черна вода " с двата нуклеарни блока CANDU, всеки с конфигурирана мощ от 700 МВт, и цех за нуклеарно гориво в Питещ. През ноември тази година Вашингтон разгласи, че ще даде 3,05 милиарда $ финансиране за построяването на два нови реактори на първата румънска АЕЦ.

Целта е новите мощности в " Черна вода " да проработят до 2030 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР