Първият луноход от далечната страна на - китайският „Юйту-2“ -

...
Първият луноход от далечната страна на - китайският „Юйту-2“ -
Коментари Харесай

ТЕРМИНАТОР: „Юйту-2“ откри лепкава почва от другата страна на Луната

Първият луноход от далечната страна на - китайският „ Юйту-2 “ - е разкрил редица фундаментални разлики сред двете страни на земния сателит.

Тези разлики включват по-специално по-лепкава и мека почва на невидимата от Земята страна на - Терминатор, повече дребни камъни и ударни кратери. Статия за това е оповестена в списание Science Robotics.

Независимо от многото лунни задачи - както пилотирани, по този начин и безпилотни - противоположната страна на дълго време оставаше неразучена заради компликации с връзката със Земята оттова. През 2019 година обаче луноходът „ Юйту-2 “ беше изпратен там като част от китайската експедиция „ Чанъе-4 “.

Сега Лян Дин от Китайския софтуерен институт в Харбин и сътрудниците му са съумели да създадат някои значими изводи за състава и характерностите на почвата от далечната страна на въз основа на метода, по който се движи „ Юйту-2 “, както и на данните, получени благодарение на неговия радар и спектрометрия. Изследователите разкрили, че колелата на лунохода се плъзгат по-малко по време на пътувания, в сравнение с тези на луноходите и лунните транспортни средства на близката до Земята страна на Луната.

Лунната почва там, наподобява, е по-лепкава, по-лесно се прикрепва към шестте колела на роувъра, което обезпечава по-стабилно придвижване. Изследователи считат, че по-рано в недрата на от време на време е възниквала вътрешна конвекция, която е генерирала мощно магнитно поле.

„ Откриването на огромно количество дребни камъни евентуално значи по-древната възраст на повърхността от другата страна на Луната “, споделя Лайънъл Уилсън от английския Ланкастърски университет. Луноходът „ Юйту-2 “ е разкрил също по този начин тъмнозелен, ослепителен минерал на дъното на един от кратерите, сходен на стъкловидното вещество, намерено в мостри, събрани в границите на американската стратегия „ Аполо “ предишния век. Това е първият път, когато един от тези минерали - евентуално резултат от рухването на астероид - е открит непосредствено на мястото на конфликта му с Луната.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР