Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разбил заедно с

...
Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разбил заедно с
Коментари Харесай

Изследовател: Юрий Гагарин е загинал поради грешка в командния център

Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разрушил дружно с инструктор на изтребителя МиГ-15УТИ заради неверна команда от Земята, съобщи ТАСС. Това описа летецът и лекар на техническите науки Арсений Миронов, член на летателната комисия, включена в огромната държавна комисия по следствие на аргументите за тази злополука. През 80-те години на предишния век той ръководеше летателно-изследователския институт „ Громов “.

Гагарин почина на днешната дата преди 50 години.


Гагарин почина на 27 март 1968 година при подготвителен полет с образователен изтребител МиГ-15УТИ дружно с летеца-инструктор Владимир Серьогин. Самолетът им падна покрай град Киржеч във Владимировска област. Официалната версия за нещастието гласи, че осъществена от летците внезапна маневра довела до попадането на самолета в закрит режим на полета и до рухване. Какво е провокирало маневрата, следствието не съумяло да откри.

По думите на Миронов, покрай зоната на полета на самолета на Гагарин и Серьогин изпълнявал задания МиГ-15УТИ на летеца Андреев. Специалистът счита, че изтребителят на Гагарин попаднал в закрит режим на полета вследствие на маневра за отклонение от ненадейно видяния измежду облаците втори МиГ-15УТИ. Експертът твърди, че отговор на въпроса за аргументите за гибелта на първия космонавт съумял да откри при неведнъж прочитане на детайли от разшифроването на радиобмена в първата му редакция.

Гагарин уведомил, че извършил задача в зона 20 и изискал позволение за завой на 320 градуса.
Арсений Миронов: Ръководителят на полета или помощникът му неотложно дал отговор „ Разрешавам “, само че явно не е забелязал рисковото приближаване сред самолетите на Гагарин и Андреев на екрана на локатора. Ако бе извършил отговорностите си, той е трябвало да добави командата „ Разрешавам “ с думите „ Без намаляване “, наблюдавайки екрана на локатора. Думите „ Без намаляване “ обаче не са произнесени.
Миронов допуска, че при вярна команда самолетът на Гагарин е щял да извърши завой на 320 градуса на височина 4200 метра над този на летеца Андреев, нямало е да се стигне до рисково приближаване сред самолетите и до маневра за отклонение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР