Първият кораб, отплавал от Украйна преди две седмици по силата

...
Първият кораб, отплавал от Украйна преди две седмици по силата
Коментари Харесай

Корабът, превозващ първата пратка с украинско зърно, акостира в сирийското пристанище Тартус

Първият транспортен съд, отплавал от Украйна преди две седмици по силата на съглашението за възобновяване на износа на зърно от страната, дебаркира през днешния ден в сирийското пристанище Тартус, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Корабът " Разони ", който плава под флага на Сиера Леоне, напусна украинското пристанище Одеса на 1 август, само че не беше разтоварен в Ливан, както се предвиждаше. Местонахождението му не беше ясно през последните дни, защото бе изключил транспондера си.

Сателитни фотоси на американската компания " Планет лабс " демонстрираха, че корабът е дебаркирал в Тартус тази заран. Източник от пристанището удостовери, че корабът е там и ще разтовари в Сирия част от зърното, което транспортира.

Пратката от 26 000 тона зърно в началото беше предопределена за Ливан, който претърпява икономическа рецесия и продоволствена неустановеност.

Първоначалният покупател обаче е отказал пратката поради подозрения за качеството ѝ и корабът отплавал за Турция, като е дебаркирал в Мерсин на 11 август, където е разтоварил част от товара си. Когато още веднъж отплавал на идващия ден, " Разони " не присъединил транспондера си.

Украйна по-рано е упреквала Сирия, че е внесла минимум 150 000 тона зърно, откраднато от украински хранилища след съветската инвазия. Русия отхвърля да е присвоявала украинско зърно.

Киев скъса дипломатическите си връзки с Дамаск през юни, откакто Сирия призна независимостта на така наречен Донецка и Луганска национални републики в Източна Украйна, напомня Ройтерс.

Украинското министерство на превоза сподели през уикенда, че " не дава отговор за кораба и товара, откакто е напуснал Украйна, още повече след отплаването на кораба от непознато пристанище ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР