Първият контакт на електронната цигара и следователно първата система, засегната

...
Първият контакт на електронната цигара и следователно първата система, засегната
Коментари Харесай

Какво влияние оказват електронните цигари върху оралното здраве?

Първият контакт на електронната цигара и затова първата система, наранена от тези устройства, е устната празнина. Това би трябвало да ни накара да се замислим за въздействието им върху оралното здраве.

Официалното определение на Световната здравна организация за електронните цигари е „ електронни системи за снабдяване на никотин “ (ENDS). Електронната цигара е устройство, захранвано от батерия, което загрява примес, съдържаща пропиленгликол, глицерол, ароматизатори и никотин. Съставките и се назовават още електронна течност или електронен сок, и я доставя под формата на аерозол при поемане. Електронните цигари са относително нови на пазара, а с цел да се потвърди изгодата или вредата на един артикул за организма, се изисква време за следене на действието му. Освен това за хроничните болести като пародонтит, кариес и орален рак са нужни няколко години, с цел да се проявят като клинични признаци и признаци.

Никотинът и резултатът му върху устната празнина са източник на безпокойствие, защото 45% от никотина, освободен от електронната цигара се отсрочва в устната празнина, без значение какъв брой надълбоко или постоянно човек вдишва. Освен това, никотиновите концентрации в слюнката са 10.5 пъти по-високи от тези в плазмата.

В литературата има доказателства, че никотинът може да окаже нездравословни резултати върху:
Прикрепването на гингивалния фибробласт;Увеличаване на възпалителните отговори на бактериални антигени;Отрицателно влияе на интензивността на неутрофилите и мастоцитите;Увеличава инвазивния капацитет наPorphyromonas gingivalis и Streptococcus mutans-отговорни за пародонталните болести и развиването на кариес по зъбите;Влияние върху скоростта на формиране на кариесогенни и пародонтопатични биофилми.
Други постоянно срещани съставни елементи в течностите в електронните цигари са: пропиленгликол, растителен глицерин или и двете. Те се свързват с другите съставки, създавайки забележимата пара, отделена от електронните цигари. Пропиленгликолът и растителният глицерин са утвърдени за безвредни. В електронните тютюневи системи се употребява химия с отчасти горене-условия на висока топлота и високо налягане, с цел да сътвори тази пара. Това води до обособяване на известни канцерогенни субстанции като ацеталдехид, формалдехид, акролеин.

Третият главен съставен елемент на доста електронни течности е ароматизатор. Той също е обозначен като „ всепризнат като безвреден “, макар че предварителните данни сочат, че някои от сладките аромати могат да имат кариесогенни свойства.

В допълнение към капацитета за щета от съставките на електронните течности, самите устройства за електронни цигари съставляват една заплаха за здравето на устната празнина.

Множество отчети документират за орална и лицева контузия, породена от детонации и пожари от погрешно функциониращи устройства за електронна цигара. Тези остри пострадвания съставляват още едно лечебно предизвикателство за денталния доктор.

Ако сте пушачи, можете да полагате следните грижи за добра орална хигиена:
Измивайте зъбите си заран и вечер след хранене с паста за зъби с флуор;Намалете потреблението на захарни храни и питиета, и на киселинни такива;Посещавайте постоянно денталния си лекар;Опитайте да спрете или най-малко да намалите броя на изпушените цигари.
Важно е да посещавате вашия дентален екип за постоянни профилактични прегледи и изцяло проучване на устната празнина. Тези прегледи целят профилактика и навременно взимане на ограничения за прекъсване на нежелани процеси.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР