Първият изкуствен интелект на български език е факт. Той е

...
Първият изкуствен интелект на български език е факт. Той е
Коментари Харесай

Първият изкуствен интелект на български език е факт

Първият изкуствен интелект на български език е реалност. Той е отворен езиков модел, приспособен към българския език и е основан за потребностите на българското държавно управление, науката, бизнеса и всички български жители. Това разгласи публично Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) на представянето на – BgGPТ. 

Адаптирането на GPT технологията към българския език ще даде опция за по-ефективно основаване и потребление на приложения и решения в интерес на българското обучение, бизнес, опазване на здравето, обществена администрация и други области.

Езиковият модел е изцяло отворен с позволителен лиценз и ще може да се употребява свободно от обществени и частни организации и публично ще започва на 3 март 2024 година

„ България е една от дребното страни, която създава такава платформа на личен език и чиято информация остава у нас и не зависи от непознати корпорации “, разяснява проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT. 

Фурорът към ChatGPT отключи AI лавина – всички заговориха за изкуствен интелект, а софтуерните колоси започнаха да пускат свои версии. Моделите им непрекъснато усъвършенстват умеенето си за връзка на български език, само че в последна сметка той им остава относително непознат – заради простата причина, че са обучавани най-вече на британски.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР