Първият фестивален ден на XXIX МФМИ Сурва“ 2023 започна с

...
Първият фестивален ден на XXIX МФМИ Сурва“ 2023 започна с
Коментари Харесай

Страшни маски, красиви носии, атрактивни сценки- така запона фестивалът Сурва в Перник

Първият фестивален ден на XXIX МФМИ „ Сурва “ 2023 стартира с празнично въодушевление и цветове. Над 700 маскирани възпитаници от 21 учебни заведения извършиха с звук и въодушевление централната градска част, която се трансформира в сцена на обичайното младежко маскарадно дефиле „ Сурвакариада “. Облечени в кожи и надянали страховити ликове и маски, младежите с доста страст, неспокойствие и обич пресъздаваха достоверния бит, който се предава от потомство на потомство. След десетилетия спиране на сурвакарската традиция в Трънско, своя дебют направи и сурвакарската детска група “Преличотине “ от град Трън.
„ Радващо е, когато виждаш толкоз доста младежи, които носят традицията на Сурва в сърцата си. Това прелестно дефиле демонстрира, че Сурва е жива и безконечна “, сподели кметът на община Перник Станислав Владимиров, който откри събитието.
Всички училищен сурвакарски групи в младежката фиеста получиха специфични дарове от общинската администрация и бяха отличени с грамоти за атрактивното си присъединяване. Водещи на програмата бяха надарените ученици на ДЮТ " Мускетарите " към ЦПЛР - ОДК Перник.
Международният фестивал на маскарадните игри " Сурва " се провежда от Община Перник и фондация " Култура Перник " под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата поддръжка на Министерство на културата и Национален фонд „ Култура “/ National Culture Fund, Bulgaria, " Конкурс за дотации за планове с национално значение за 2022 година "

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР