Първият етап от изграждането на двата нови блока на АЕЦ

...
Първият етап от изграждането на двата нови блока на АЕЦ
Коментари Харесай

Зам.-министър: Не сме поставени под риска да се задръстим от отработено ядрено гориво

Първият стадий от построяването на двата нови блока на АЕЦ „ Козлодуй “ изтича на следващия ден. Той е за преквалификация. Предстои комисия да избере къс лист с евентуални строители, които ще бъдат поканени дружно с „ Уестингхаус “ за довеждане докрай на плана. Беше деклариран интерес от три компании. Това са американските компании " Бехтел " и " Флуор " и корейската компания " Хюндай ". Те са декларирали интерес и идваха няколко пъти на посещаване. Важен е техният опит в нуклеарната промишленост и техните финансови благоприятни условия. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Николай Николов в студиото на Българска национална телевизия.

Той бе безапелационен, че съветски компании не се позволяват до търга.

„ В тактиката сме визирали 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ да е подготвен до 2033 година – най-късно до 2033 година, 8-ми блок 2 години по-късно. Той е и с ранен стадий на планиране. Ще се строят един след различен. 7-ми блок е по-напред по процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда. Прогнозната цена на всеки реактор е към 6 милиарда евро на блок. При всички положения нашите условия към строителя ще е да има даден краен период и последна цена “, изясни Николов.

На въпрос за ориста на въглищните централи, зам.-министърът енергетиката увери: „ Никой няма да ги затваря административно, просто пазарът ги изхвърля, тъй като са прекомерно безценен запас. Нормално е в часовите пояси, в които прилежащите ни страни, продават по-евтин ток, да купуваме от тях, а в други часови пояси – те купуват от нас. Почти всички наши прилежащи страни са декларирали предпочитание да купуват ток от новите блокове, които още не са издигнати “, разкри още той.

По думите му страната ни няма да е сложена под риск да се задръсти от отработено нуклеарно гориво. „ Имаме сделка с Франция, съгласно която ние ще им доставяме отработеното нуклеарно гориво и те ще го преработват и съхраняват “, сподели още Николай Николов.

Във връзка със санирането той прикани хората да са търпеливи, до момента в който се основат още механизми за кандидатстване. " Темата за енергийната успеваемост не се изчерпва единствено със санирането на постройките. Промените в Закона за енергийната успеваемост, които визираме да създадем напълно скоро, плануват основаването на фонд, който да притегли в обществения запас и частен подобен ", сподели той.

Николов посочи, че този фонд би трябвало да може да покрие по-голямата част от енергийната успеваемост.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР