Първият ден от седмицата ни се струва труден след почивката

...
Първият ден от седмицата ни се струва труден след почивката
Коментари Харесай

В понеделник е най-вероятно инфаркт да ви убие

Първият ден от седмицата ни се коства сложен след почивката през уикенда, само че в този момент откриватели настояват, че понеделник може да е и най-честият ден за смъртоносни сърдечни удари, оповестява Юнайтед прес интеренешънъл.

Лекарите от Тръста за здравни и обществени грижи в Белфаст и Кралския лицей на хирурзите в Ирландия са открили това посредством разбор на данни за пациенти от цялата страна. Каква обаче е точната причина за нарасналата смъртност в понеделник, учените към момента не могат да кажат.

Предишни проучвания демонстрират, че това може би е обвързвано с циркадния темп - цикъла на сън/бодърстване на организма.

„ На всеки пет минути във Англия някой постъпва в болница заради животозастрашаващ инфаркт, по тази причина е жизненоважно проучванията да продължат да хвърлят светлина върху това по какъв начин и за какво се случват сърдечните офанзиви “, споделя Нилеш Самани, медицински шеф в Британската фондация за сърдечни болести.

„ Това изследване добавя данните за времето на изключително сериозните инфаркти, само че в този момент би трябвало да изясним за какво някои дни от седмицата ги вършат по-вероятни “, сподели Самани и добави:

„ Това може да помогне на лекарите да схванат по-добре въпросното смъртоносно положение, с цел да могат да избавят повече животи в бъдеще “.

За задачите на изследването откривателите проучват данни от повече от 10 500 пациенти в Ирландия - както в Република Ирландия, по този начин и в Северна Ирландия, които са били признати в болница сред 2013 и 2018 година с най-сериозния тип инфаркт.

Тежкият инфаркт на миокарда – подобен с елевация на ST-сегмента (STEMI), се случва, когато огромна коронарна артерия е изцяло блокирана.

Проучването открива внезапен скок в броя на този тип инфаркти при започване на работната седмица, като процентът е най-голям в понеделник.

Въпреки това, те откриват и по-високи от предстоящите равнища на STEMI в неделя, написа Българска телеграфна агенция.

В Обединеното кралство всяка година повече от 30 000 души постъпват в болница с тежък инфаркт, което изисква незабавна оценка и лекуване, с цел да се сведе до най-малко увреждането на сърцето.

Обикновено това включва незабавна ангиопластика - процедура за наново отваряне на запушената коронарна артерия.

„ Открихме мощна статистическа връзка сред началото на работната седмица и честотата на тежките инфаркти “, споделя кардиологът доктор Джак Лафан, който управлява проучването в Тръста за здравни и обществени грижи в Белфаст. „ Това е било описвано и преди, само че остава любопитно. Причината евентуално е многофакторна, само че въз основа на това, което знаем от предходни изследвания, е рационално да се допусна циркаден детайл “, счита ученият.

Резултатите бяха показани на годишната конференция на Британското кардиологично сдружение. Констатациите, показани на медицински срещи, би трябвало да се смятат за предварителни до публикуването им в рецензирано списание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР