Първият български военен научно-изследователски кораб ще отплава от Варна към

...
Първият български военен научно-изследователски кораб ще отплава от Варна към
Коментари Харесай

Българският научно-изследователски кораб отплава за Антарктида на 27 декември

Първият български боен научно-изследователски транспортен съд ще отплава от Варна към Антарктида на 27 декември, Стефановден, заяви ръководителят на 31-та експедиция до Ледения континент проф.Христо Пимпирев. Той акцентира, че с това корабоплаване ще потвърдим на света, че сме морска нация.

Капитанът на плавателния съд кап. втори сан Николай Данаилов добави, че екипажът е от 26 души, измежду които трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение във Варна. Очаква се плаването да продължи 4 месеца. 

За първи път български транспортен съд ще отплава за полярната база на остров Ливингстън. От Варна корабът ще се насочи към Картахена, по-късно през Гибралтар, откъдето ще излезе в Атлантическия океан и Аржентина, а последната точка е остров Ливингстън, което ще стане в средата на февруари. 

Пимпирев получи флага на Варна на борда на Военния научно-изследователски транспортен съд. 

Професорът изясни, че има утвърдени от Националната стратегия за полярни проучвания планове, които ще извършват участниците в 31-вата експедиция. Сред главните задания ще бъде вземането на проби от дънните утайки към остров Ливингстън, с цел да се види дали и там има замърсявания. Освен това ще бъде проучвана флората и фауната в утайките. На сушата българските полярници ще продължат да изследват евентуални находища от потребни изкопаеми към българската база. При предходна експедиция стана ясно, че има съществуване на злато, напомни Пимпирев и добави, че в този момент ще се търсят и редки метали.

" Ще влезе в най-бурните води на Земята и ще стигне до остров Ливингстън, където ни чакат ледени блокове и айсберги. Ще се взимат проби от дънните утайки, с цел да се изследва дали замърсяването стига до тези най-чисти води. В момента ставаме морска нация ", сподели ученият.

Той уточни, че 31-та експедиция се осъществя с финансова поддръжка от страна на страната. Екипът обаче получи и доста дарения - от 10 кг мед от производител, до два тира хранителни артикули от огромна комерсиална верига.

Капитанът на кораба - кап.II сан Николай Данаилов, добави, че екипажът е от 26 души, измежду които трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение във Варна. Очаква се плаването да продължи 4 месеца, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън. Данаилов добави, че на борда ще има доктор от Военномедицинската академия, заредени са и задоволително лекарства. Капитанът посочи, че след отплаването на 27 декември, се чака корабът да посрещне Нова година в Средиземно море. По думите му тържеството най-вероятно ще мине даже без чаша вино, защото плавателният съд е боен и на борда е неприемливо да се пие алкохол.

За ремонта на кораба бяха изразходени към 4,5 милиона лв., добави началникът на Висшето военноморско учебно заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. По думите му проблем при подготовката на експедицията е основал скокът в цените на горивата. Беше обезпечено в допълнение финансиране, изясни Медникаров и посочи, че за гориво ще бъдат изхарчени към 3 милиона лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР