Първият български модел с изкуствен интелект - BgGPT е общодостъпен

...
Първият български модел с изкуствен интелект - BgGPT е общодостъпен
Коментари Харесай

BgGPT също не знае дали ще има ротаци я на 6 март

Първият български модел с изкуствен интелект - BgGPT е публичен от през днешния ден. BgGPT е особено основан да оказва помощ на българските компании и държавни институции.

За разлика от останалите чатботове - ChatGPT, Bard, Bing и други, BgGPT е от отворен вид. Това разрешава да бъде употребен напълно свободно както от самостоятелните консуматори, по този начин и от частните бизнеси. Някои от сферите, в които BgGPT ще бъде потребен са обучение, обществена администрация и счетоводство. Моделът може да написа текстове, разбори, прогнози и доклади. 

BgGPT не дава отговори от бъдещето, само че данните, с които разполага, могат да отговорят по-обективно за нашата действителност, в сравнение с другите такива модели.

Зададохме му и политически въпрос - дали ротацията на 6 март ще се случи, само че отговорът беше погрешен, защото базата данни на BgGPT е актуализирана последно през 2022 година. За това разработчиците споделиха следното.

" Тези модели постоянно са малко обратно във времето. Тоест, данните им не са от през днешния ден, от през вчерашния ден или от предходната седмица да кажем. По-нататък към този момент считаме да го включим към интернет, с цел да може да дава отговор на бързи, настоящи въпроси от деня ", сподели проф. Мартин Вечев, разработчик на BgGPT.

BgGPT е новата сензация у нас. Много частни бизнеси и държавни организации към този момент работят с българския модел. Това се дължи на преимуществата му пред останалите чат ботове с изкуствен интелект.

" Този модел може непосредствено да се употребява на място в организацията. Тоест, данните, които бизнесът и институциите имат, да вземем за пример Национална агенция за приходите, тези данни персонални и поверителни данни не би трябвало към този момент да излизат от организацията, с цел да се употребява изкуствен интелект както беше до момента. Другото нещо, несъмнено е, че той е профилиран за българска фактология, за български език ", разяснява проф. Мартин Вечев.

Решихме и ние да изпробваме BgGPT и да забележим на какво е кадърен той. Тъй като неговият главен приоритет е, че е програмиран по този начин, че да може да бъде употребен в образованието, го помолихме да ни направи тест по български език и литература за 10. клас.

В рамките на няколко секудни получихме тест от 10 затворени въпроса. Във връзка с тази функционалност разработчиците разясниха, че BgGPT по никакъв метод не може да размени професионалната работа и преценка на учителите.

Решихме да го попитаме и по-любопитен въпрос - " Как се прави баница? ". Веднага получихме рецепта. С това виждаме, че BgGPT може да бъде потребен в съвсем всяка една сфера.

" С малко настройки това, което бизнесът споделя - хора, които са го употребили, с доста малко настройки дори за един ден характерната задача на български може да бъде на равнището на GPT 4 ", сподели проф. Мартин Вечев.

Моделът прави България софтуерен водач в областта на изкуствения разсъдък. Страната ни е една от дребното страни със лична GPT технология.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР