Първият български еднорог Payhawk продължава да се утвърждава на международната

...
Първият български еднорог Payhawk продължава да се утвърждава на международната
Коментари Харесай

Първият български еднорог Payhawk вече е лицензирано дружество за електронни пари в Европа

Първият български еднорог Payhawk продължава да се утвърждава на интернационалната финтех сцена. Компанията разгласи, че е получила основен лиценз от банката в Литва, който я трансформира в лицензирано европейско сдружение за електронни пари (EMI).

Новият лиценз ще отвори по-широк небосвод пред компанията да разгърне своите платежни услуги. „ В момента Payhawk предлага на потребителите в избрани пазари избор сред дебитни и кредитни карти, само че желаеме да стартираме да предоставяме тази еластичност на всичките ни клиенти “, разяснява Христо Борисов, изпълнителен шеф и съосновател на Payhawk.

Компанията е основана в България, като стартира да развива активност през 2018 година, предоставяйки на бизнеса по света решение за ръководство на корпоративните разноски. Оттогава Payhawk бързо набра известност измежду вложителите и през март предходната година публично стана първият български еднорог – частно сдружение, чиято пазарна оценка надвишава 1 милиарда $.

Литва и новият лиценз

Новият лиценз е публикуван от Банката на Литва, която е добре позната с поддръжката си за новаторските финансови компании и с приноса си към цифровата промяна. Покрай кандидатстването за него Payhawk отвори и собствен офис в страната, като по този начин към този момент участва в 8 страни по света. Разширяването съответствува със мощния напредък за компанията през последната година, през които тя отвори офис и в Ню Йорк, а броят на чиновниците набъбна с 82%.

Дейността на Payhawk е ориентирана към бизнеса. Чрез своята платформа тя предлага на компаниите разнообразни принадлежности за ръководство на бизнес разноските – в това число дебитни и кредитни карти, благоприятни условия за възобновяване на разноски, заплащания по фактури и интеграция с разнообразни типове счетоводен програмен продукт – като сплотява всичко това в един повсеместен артикул.

Компанията към този момент има клиенти в 32 страни и предлага своето световно решение в Съединени американски щати, Англия и Европейското икономическо пространство.

Новият лиценз ще разреши на финтех компанията да управлява по-голяма част от платежните процеси.

Институциите за електронни пари (EMI) и разликата с банките

Дейността на такива институции се свързва съответно с потреблението на електронни пари, като с помощта на тях общата стойност на цифровите заплащания пораства с бурни темпове – през 2021 година тя възлиза на към 6,7 млн. $, а до 2025 година се чака да доближи 10,7 млн. $.

Дружествата за електронни пари по своята същина са снабдители на платежни услуги, които имат право да правят активност, обвързвана с издаването на електронни пари и даването на платежни услуги в целия Европейския съюз.

Чрез техните услуги клиентите могат клиентите държат своите средства, конвертирани в електронни пари, в електронния портфейл и да правят заплащания и преводи с тези средства.

Този вид сдружения на пръв взор доста наподобяват на банка, само че не са. Затова да вземем за пример не могат издават банкови сметки и депозити – единствено да оперират и изплащат е-пари. Докато банковите институции миксират средствата на клиентите със своите средства и употребяват и двете при реализиране на активността си – да вземем за пример за разпределяне на заеми – институциите за електронни пари би трябвало да обособят всички средства, получени от клиентите, и да ги държат настрана от своите.

Предимството на това е обвързвано със сигурността: EMI-тата не употребяват парите на клиентите, с цел да ги заемат, и затова средствата на хората са в сигурност.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР