Първия си подпис като министър на транспорта, информационните технологии и

...
Първия си подпис като министър на транспорта, информационните технологии и
Коментари Харесай

Първия си подпис като министър Христо Алексиев постави за инициативата Влак Свързана Европа

Първия си автограф като министър на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев сложи при отбелязването на самодейността " Влак Свързана Европа ". Това стана по време на гала за изпращане на влака, който минава през България, във връзка Европейската година на железопътния превоз.

" В момента с европейско финансиране се извършват железопътни планове на стойност 3 милиарда лв. ", е декларирал Алексиев в своето одобрение към представителите на Европейската комисия.

" В последните 15 години положихме доста старания и реализирахме големи вложения в железопътната инфраструктура, като нашата основна цел остава завършването на главните европейски коридори, преминаващи през страната ", е показал министър Алексиев. По думите му интермодалният превоз би трябвало да получи своето справедливо място, тъй като това ще подсигурява по-добри условия и конкурентни цени на транспортната услуга, в интерес на стопанската система.

" Дигитализацията в железопътния бранш е различен аспект в нашата работа, който има сериозен капацитет и би трябвало да ускорим превръщането на железниците в модерни новаторски предприятия ", е коментирал Алексиев.

 Снимка: Булфото

По мотив Европейската година на железопътния превоз бе валидирана пощенска марка.

Пред публицисти министър Алексиев изясни, че съществени цели в неговата работа ще бъдат ускоряването на работата по всички инфраструктурни обекти и прецизен надзор на осъществяването на концесионните контракти в системата.

В събитието участваха още зам. министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов и представители на Европейската комисия.

 Снимка: Булфото

След края на церемонията министър Алексиев се качи на влака, който продължава своята европейска обиколка към Русе, означават от пресцентъра на ведомството.

Влакът експрес " Свързана Европа " започва своето пътешестване на 2 септември от Лисабон, Португалия. Той ще премине през столиците на страните членки на Европейски Съюз в пeриода до 7 октомври, когато ще приключи пътуването си в Париж.

БДЖ е част от самодейността, която е едно от най-емблематичните събития в Европейската година на железниците за разпространение на железопътния превоз като най-екологичен, безвреден и енергийно-ефективен.

Влакът ще спре в над 100 обитаеми места по време на петседмичното си пътешестване. По маршрута на влака са планувани разнообразни събития за неговото посрещане на гарите в цяла Европа, на всяка от които ще бъде проведена разяснителна акция и полемика за изгодите от железопътния превоз и какво би трябвало да бъде направено, с цел да се трансформира в желан за пасажерите и бизнеса.

В България експресът дойде от граничния пункт Кулата - Промахон на Централна гара София късно вечерта на 15 септември. Ковпозицията отпътува на другия ден следобед през Искърското дефиле и по маршрута Мездра-Горна Оряховица до Русе, откъдето на 17 септември ще продължи пътуването си към Румъния.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР