Първите в България фирми, които ще получат финансиране по Плана

...
Първите в България фирми, които ще получат финансиране по Плана
Коментари Харесай

Министър Пулев: МИР вече сключи 860 договора по Плана за възстановяване. Ще подкрепим над 34 хиляди души, работещи в тези фирми

Първите в България компании, които ще получат финансиране по Плана за възобновяване, към този момент са 860, откакто Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) подписа още 80 контракта по първата процедура от Плана - „ Технологична рационализация ". Към момента по тези контракти микро-, дребните и междинни предприятия от всички области на страната ще бъдат подкрепени с общо 225 млн. лева Това разяснява министърът на нововъведенията и растежа във връзка сключването на новите 80 контракта от страна на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност " (ГД ЕФК).

Припомняме, че подписването, поетапно, на договорите с общо класираните 953 компании, стартира при започване на април. Данните на ГДЕФК сочат, че в тези предприятия са заети близо 34 000 лица. Междувременно бюджетът на мярката бе повишен с над 32 млн. лева и от 260 млн. лева стана 292 млн. лева Това стана допустимо, откакто Групово дело ЕФК към МИР се отхвърли от консултантска помощ и пренасочи ресурса към компании от аварийния лист с утвърдените и изчакващи финансиране.

Така, с нараствания бюджет, ще могат да се поддържат и първите класирани компании от аварийния лист по процедурата „ Технологична рационализация ", разясниха от Главната дирекция.

МИР припомня, че могат да бъдат употребявани за закупуване на машини, уреди, съоръжение и профилиран програмен продукт. Мярката беше ориентирана най-вече към индустриалните компании - за медикаменти, медицински произведения и уреди, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други, само че възможни бяха още компании, които се занимават със събиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиостанции, малките екрани и осведомителни организации, компании с архитектурна, инженерна, научноизследователска и развойна активност и други

През идващите седмици ще продължи сключването на договорите и с оставащите към 100 предприятия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР