Първите три изтребителя пето поколение Ф-35, поръчани от Норвегия от

...
Първите три изтребителя пето поколение Ф-35, поръчани от Норвегия от
Коментари Харесай

Първата партида американски изтребители пето поколение Ф-35 пристигна в Норвегия

Първите три изтребителя пето потомство Ф-35, поръчани от Норвегия от американския производител "Локхийд Мартин ", дойдоха през днешния ден на нейна територия. Това съобщи норвежкото министерство на защитата, представено от ТАСС.

В известието идването на изтребителите се дефинира като значимо събитие за повишение отбранителните качества на Норвегия. "Придържаме се към рамките на бюджета, както и към одобрения график ", съобщи Мортен Клевер, началник на програмата за възобновяване летателната техника на норвежките Военновъздушни сили.

Официалната гала, на която изтребителите ще бъдат признати на въоръжение, ще се състои на 10 ноември - деня на годишнината от основаването на военновъздушните сили - с присъединяване на главнокомандващия норвежките въоръжени сили и министърът на защитата.

Планира се сред 2018 и 2024 година Норвегия да получава от Съединени американски щати по шест самолета Ф-35 на година (по три през пролетта и три наесен), а цялостната оперативна подготвеност следва да бъде достигната до 2025 година Четири от общо 52-та изтребителя ще останат за по-дълго време на американска територия, тъй като ще бъдат употребявани от норвежките военни за тренировки и образование.

През 2019 година Ф-35 ще пристъпят към постоянно осъществяване на оперативни задания в норвежкото небе и ще заменят Ф-16, които в този момент са на въоръжение във Военновъздушни сили. По данни на министерството на защитата на кралството новите самолети ще костват на Норвегия 71,5 млрд крони (8,8 млрд долара) по цени от 2017 година, отбелязва ТАСС. Общите разноски за целия интервал на употреба на F-35 (до 2054 г.) ще възлезе на към 190 млрд крони (23 млрд долара). Това включва подготовка на бази, покупка на въоръжение, аварийни елементи и тренировочни симулатори, ремонт и модернизациа на машините, подготовка на водачите, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР