Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000

...
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000
Коментари Харесай

Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи

Първите свидетелства за използването на винен оцет датират от 5000 години прочие Хр. Още тогава е бил добре прочут и употребен най-често като противовъзпалително средство, както и за стерилизация на водата – добавяли са в нея по няколко капки. Хипократ го е предписвал като лек против плеврит, запек и тресчица. Към днешна дата той е най-популярният у нас.

“Днес за по-полезен се счита ябълковият оцет - да, той не е толкоз мощен, има по-приятен усет, само че виненият не му отстъпва по изгоди. ”

Прочети още:

Класическият червен винен оцет се създава посредством ферментация на червени виновност – най-често се употребяват сортовете „ Каберне “, „ Мерло “ и „ Малбек “. За задачата виното се излива в дъбови бъчви, което в следствие придава на оцета специфичен усет. Белият винен оцет се прави от сухи бели виновност. Тук, за разлика от аленото вино, за ферментацията се употребяват стоманени варели.

Съставът на винения оцет е впечатляващ:

В 100гр. от него има едвам към 10 калории. Още разнообразни киселини: Винена, оцетна, аскорбинова, млечно и пантотенова киселина - общоизвестно е, че всички органични киселини унищожават нездравословните микроорганизми в храносмилателния тракт, преди да стартират да влияят пагубно върху организма ни. В него има дребни количества калий, калций, натрий, фосфор, цинк. Полезните си свойства виненият оцет дължи на произхода си и на естествената ферментация. В черното грозде има ресвератол - който понижава риска от развиване на тумори, полифеноли - мощни антиоксиданти.

Здравословни изгоди на винения оцет

• Благодарение на флавоноидите, които съдържа, виненият оцет ускорява имунитета - изключително целесъобразен е през зимните месеци, когато върлуват голям брой вируси
• Забавя процесите на стареене
• Ускорява метаболизма и контролира тежестта
• Успешно се бори с холестерола и сърдечно съдовите болести
• Бързо се оправя с херпесните вируси- обтриването им с памук, пропит с винен оцет, дава съвсем незабавен резултат
• Помага при схващания на мускулите
• При навяхвания на стави- превръзка, напоена с оцет, бързо лекува болното място
• Лекува главоболие- масаж на главата с оцет, разбъркан с розова вода е идеалното средство в тази ситуация
• Успокоява разнообразни типове сърбежи
• При възпалени венци и за профилактика- изплаквате устата с разводнен с вода оцет
• Прави косата здрава и блестяща, отстранява пърхот- любопитен факт е, че японците сипват по няколко капки винен оцет в шампоана и душ гела си за мекост на кожата и искра на косата
• Всички знаем и какъв брой е сполучлив при събаряне на температура

Противопоказания:

На първо място- в случай че не си го вършиме сами, внимавайте на какъв оцет се доверявате в магазина- следете за Е-тата в наличието, както и за цената. Евтините оцети са чисти химични съединения, които нямат нищо общо с ферментацията и несъмнено могат да навредят, вместо да ви излекуват. Ако в действителност сте решили да се лекувате с оцет, изберете най-високо качество подобен.

При алергия към алено грозде, не експериментирайте никога
При нараснала киселинност на стомашния сок, гастрит и язва, виненият оцет също е противопоказен
И при изострен цистит наложително избягвайте този продукт
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР