Първите работни дни от 2020 година се очаква да бъдат

...
Първите работни дни от 2020 година се очаква да бъдат
Коментари Харесай

Грипът настъпва в Бургас, ето как да се предпазите

Първите работни дни от 2020 година се чака да бъдат рискови във връзка с новорегистрираните заболели от остри респираторни болести и грип. Според формалната статистика на Регионалната здравна ревизия в Бургас, два са доказаните случаи на болни от грип, само че броя бързо може да се промени.
Actualno.com беседва с доктор Григорова, която е шеф Дирекция “Надзор на заразните заболявания “ в РЗИ: “За в този момент имаме два доказани случая на грип от вид А H1N1. Всички останали са остри респираторни болести. Те доста наподобяват на грип, само че протичат по-леко, без затруднения в множеството случаи. Има доста респираторни вируси, които по това време на годината се демонстрират. Ние събираме информация от медицинските центрове и ДКЦ и по празниците имаме понижаване на случаите на записаните ОРЗ. Когато персоналните лекари преценяват, че става въпрос за грип, вземат проби, които изпращат при нас. Ние вършим проучвания. Тези, които са съмнителни, ги изпращаме в референтната лаборатория и там само се удостоверяват. Така, че дали има единствено два случая на грип - никой не може да каже, само че два са доказаните “.
Като имат поради опита си от други години от РЗИ Бургас са сигурни, че през днешния ден и на следващия ден пред лекарските кабинети ще има опашки. Много постоянно се случва хората да се разболеят по празниците, да се самолекуват и едвам когато техният персонален доктор е на работа - да го посетят.
От последната информация на РЗИ излиза наяве, че случаите на болни от ОРЗ са 109, което не се смята за изключително висока стойност. В нея обачене са маркирани визитите, които предстоят до края на работната седмица. Епидемиолозите държат връзка с персоналните лекари и цифрата непрестанно се трансформира.
Те поучават да се вземат защитни ограничения и да не се чака до последния миг, когато инфекцията към този момент е реалност. Част от ограниченията са свързани с  отбягване на контакти с заболели хора и съблюдаване на добра персонална хигиена. Носенето на маска на лицето е един от методите да предпазим близките, в случай че към този момент сме заболели.
Родителите не би трябвало да не помнят да измиват и дезинфекцират играчките за децата и също да се грижат за тяхната хигиена.
Обикновено инкубационният интервал на вируса е от един до седем дни. Болните могат да заразяват хората към тях в първите пет дни, след проявата на признаците на грипа.
43 са заболелите от варицела в Бургаска област, а 8 от вирусен хепатит тип-А, показват още от РЗИ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР