Първите проби взети за африканска чума по свинете в провадийското

...
Първите проби взети за африканска чума по свинете в провадийското
Коментари Харесай

Отрицателни са първите проби за африканска чума в с. Бозвелийско

Първите проби взети за африканска чума по свинете в провадийското село Бозвелийско са негативни, заяви регионалният шеф на Варненска област Стоян Пасев.

Предстои взимането на втори проби за потвърждаване на негативните резултати, защото има по-дълъг инкубационен интервал. Това евентуално ще стане на 10 или 11 септември. Засега остават всички ограничения за ограничаване на болестта. Забранен е ловът на животни в 10-километровата зона като се изключи птиците.

Жители на село Тутраканци са съобщили, че 50 свине са били изклани тъкмо в деня, в който са се очаквали пробите за африканска чума в селото. Сега месото е във фризерите на хората. Тепърва ще се взема решение какво ще се прави с това месо. Най-вероятно ще бъде унищожено, осведоми БНР.

Заболяването африканска чума по свинете към този момент доближи до прилежащия на Русе румънски окръг Гюргево. Властите в Русе приканиха стопаните да колят животните, които отглеждат, с цел да се пресекат опциите чумата да премине през Дунав мост със инфектирано месо или фуражи.

Сериозно влошена е епизоотичната конюнктура в прилежащия на Русе окръг Гюргево, където е разгласен червен код. Вече съществуват огнища на болестта африканска чума по свинете. Това стана ясно от изключително съвещание на Областната междуведомствена епизоотична комисия.

В Русенска област се намират и три огромни свинекомплекса, в които се отглеждат общо към 130 000 животни.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР