Първите преки избори за Европейски парламент са организирани през 1979

...
Първите преки избори за Европейски парламент са организирани през 1979
Коментари Харесай

История на европейските избори ВИДЕО

Първите директни избори за Европейски парламент са проведени през 1979 година Преди това, от 1958 година до 1974 година, членовете на Екологичен потенциал са били назначавани от националните парламенти на страните членки, като всички членове са имали двоен мандат, оповестява БГНЕС.



Снимка: Shutterstock

Решението и актът по отношение на провеждането на избори за Европейски парламент посредством всеобщи директни избори са подписани в Брюксел на 20 септември 1976 година След ратификация от всички страни членки първите избори се организират на 7 и 10 юни 1979 година и са определени 410 членове. Оттогава избори са се провели още седем пъти.



Снимка: Shutterstock

Избори се организират постоянно в новите страни членки, когато те се причисляват към Европейски Съюз, с цел да им се даде опция да изберат свои представители в Европейския парламент даже в средата на мандата. Такъв е казусът в Гърция през 1981 година, Португалия и Испания през 1987 година, Швеция през 1995 година, Австрия и Финландия през 1996 година, и България и Румъния през 2007 година През април 2013 година бяха извършени избори в Хърватия, с цел да се даде опция на членовете на Екологичен потенциал от тази страна да заемат своите места, когато тя причисли към Европейски Съюз на 1 юли 2013 година



Снимка: Shutterstock

Последните избори за Европейски парламент се организираха през 2014 година. Те се състояха от 22 до 25 май. Европейските жители трябваше да изберат 751 депутати. Членовете на Екологичен потенциал съставляват над 500 милиона жители в 28 държави-членки. Съгласно Договорите на Европейски Съюз местата се разпределят сред другите страни въз основа на следния принцип – страните с по-многобройно население имат повече места от тези с по-малобройно население, само че последните имат повече места, в сравнение с би предполагало строгото използване на пропорционалността.

Избирателната интензивност по време на европейските избори от 1979 година насам варира доста за другите страни членки. Макар постоянно да са ниски, числата не са доста разнообразни от тези за локалните избори в доста европейски страни. Наблюдава се низходяща наклонност с годините, само че тя дава отговор на общия спад на броя гласуващи в западните демокрации през последните десетилетия.

На изборите тази година се чака по-голяма изборна интензивност и по-активно присъединяване на проевропейските гласоподаватели, които в действителност съставляват огромното болшинство в Европейския съюз.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР